Návrh rozpočtu Portugalska počíta aj so zrušením niektorých úsporných opatrení

Nová portugalská vláda umiernených socialistov sľubuje, že zníži rozpočtový deficit. Ale zároveň chce dodržať aj predvolebné sľuby a zrušiť niektoré nepopulárne úsporné opatrenia. Informovala o tom agentúra AP.
Návrh portugalského rozpočtu na rok 2016, ktorý dnes kabinet v Lisabone predložil parlamentu, počíta so znížením schodku v rozpočte na 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) z odhadovaných 3 % HDP v roku 2015.
Nová menšinová vláda, ktorú v parlamente podporujú Komunistická strana a radikálny Ľavý blok, má stále v úmysle zmierniť Portugalcom daňovú záťaž. Jej návrh okrem iného zahŕňa zníženia dane z pridanej hodnoty v reštauráciách na 13 % zo súčasných 23 %. Kabinet dúfa, že tak podporí rast spotreby.
Vlani v decembri vláda oznámila, že chce väčšine rodín znížiť alebo zrušiť tzv. super daň vo výške 3,5 %, ktorú krajina zaviedla počas dlhovej krízy. Presnejšie, vláda chce zrušiť túto daň pre domácnosti, ktorých príjem je nižší ako 7000 eur ročne, zatiaľ čo domácnostiam s príjmom do 20.000 eur ročne daň zredukuje na 1 %. Do týchto dvoch kategórií spadá približne 1 milión domácností.
Kritici však tvrdia, že plány kabinetu na zrušenie niektorých úsporných opatrení sú odsúdené na neúspech, pretože Portugalsko pred sebou tlačí obrovský dlh. Potrebuje splatiť úver vo výške 78 miliárd eur, ktorý získalo v roku 2011 od záchranného fondu eurozóny a Medzinárodného menového fondu.
Návrh portugalského rozpočtu musí schváliť nielen parlament, ale aj partneri v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy