Potvrdenie o uzavretí školy pre rodiča vydáva riaditeľ školy

Ak štrajkujú učitelia, rodičom môže vzniknúť nárok na ošetrovné len v prípade, ak bola základná škola dieťaťa v deň štrajku uzavretá na základe rozhodnutia riaditeľa školy (podľa § 150 ods. 5 školského zákona), prípadne na základe rozhodnutia iného príslušného orgánu.
Ak rodič splní aj ostatné zákonom stanovené podmienky nároku na ošetrovné, a to vrátane podmienky veku dieťaťa a podmienky osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa, nárok na ošetrovné rodičovi dieťaťa vznikne.
K ošetrovnému je potrebné potvrdenie lekára – dočasnú nemožnosť výkonu zárobkovej činnosti poistenca z dôvodu starostlivosti o dieťa do 10 rokov veku potvrdzuje ošetrujúci lekár dieťaťa na dvojdielnom tlačive „Žiadosť o ošetrovné“. Rodič dieťaťa si nárok na ošetrovné uplatní tým, že doručí vyplnené a podpísané tlačivo príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.
K žiadosti o ošetrovné priloží aj rozhodnutie príslušného orgánu o uzavretí školy. Na preukázanie, že táto podmienka bola splnená, stačí predložiť písomné potvrdenie riaditeľa školy o tom, že poskytol žiakom voľno z dôvodu štrajku zamestnancov tejto školy, škola bola v tento deň uzavretá a neboli zabezpečené náhradné priestory na plnenie povinnej školskej dochádzky.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy