Vláda ľuďom preplatí časť účtov za plyn, tesne pred voľbami

, ČTK Foto: SITA

Vláda Roberta Fica pošle len niekoľkých týždňov pred marcovými parlamentnými voľbami 1,41 milióna domácnostiam štátny príspevok, ktorým bude obyvateľom kompenzovať časť výdavkov za zemný plyn. Novinárom to povedal samotný premiér, ktorého strana je s odstupom dlhodobo najobľúbenejšou politickou stranou.

"V najbližších dňoch budú (domácnostiam) rozoslané listy spolu s poštovou poukážkou," uviedol Fico. Štát podľa neho na príspevok vynaloží celkovo 47 miliónov eur. Domácnostiam tak bude vrátených šesť percent ich ročnej platby za plyn.

Nárok na jednorazový príspevok od desať do 165 eur v závislosti na spotrebe plynu budú mať tie domácnosti, ktoré mali uzatvorenú zmluvu s niektorým z dodávateľov plynu k začiatku vlaňajšieho novembra. Najviac domácností, až 680 tisíc, bude mať nárok na najnižší príspevok. Tieto domácnosti majú nízku spotrebu plynu, ktorý využívajú iba na varenie.

Štátna kompenzácia a rozhodnutie energetického regulačného úradu ÚRSO o regulovaných cenách energií podľa Fica viedli k tomu, že náklady domácností na plyn v priebehu dvoch rokov klesli o 14,5 percenta.

Regulované ceny plynu pre domácnosti sa vlani na Slovensku znížili dvakrát, najprv v januári klesli o viac ako jedno percento, v septembri o takmer štyri percentá. Na začiatku tohto roka plyn zlacnel v priemere o ďalších 3,6 percenta. Náklady na energie a potraviny tvoria značnú časť výdavkov Slovákov. Zníženie nákladov domácností na plyn sľúbil Smer-SD v prvom sociálnom balíku, ktorý strana schválila v roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy