Správy z Davosu: Eurokomisár Moscovici návrat svetovej finančnej krízy neočakáva

, ČTK Foto: SITA;TASR

Európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici neočakáva, že sa vráti svetová finančná kríza, aj keď na svetových trhoch v prvých týždňoch roka panuje chaos, spôsobený najmä vytrvalým prepadom cien ropy a spomaľovaním rastu čínskej ekonomiky. Moscovici to povedal na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Eurokomisár v rozhovore s Reuters Television tiež uviedol, že centrálne banky majú stále v zásobe opatrenia na podporu rastu svetovej ekonomiky. Dodal, že napriek spomaľovaniu čínskej ekonomiky a prepadu akcií neočakáva v hospodárskom výhľade eurozóny žiadne výraznejšie zmeny.

Európska komisia vlani v novembri predpovedala, že hospodársky rast eurozóny v tomto roku zrýchli na 1,8 percenta z vlaňajších 1,6 percenta. Aktualizovaný výhľad zverejní komisia začiatkom budúceho mesiaca.

"Neočakávam v našej prognóze žiadnu veľkú zmenu," uviedol Moscovici. Pripustil však existenciu ekonomických rizík spojených s možným rozpadom schengenského priestoru v dôsledku utečeneckej  krízy a s hlasovaním Británie o vystúpení z Európskej únie.

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok znížil odhad rastu globálnej ekonomiky na tento aj budúci rok. Odhad tohtoročného rastu v samotnej eurozóne ale zvýšil, a to o 0,1 percenta na 1,7 percenta. Súkromná spotreba podporovaná lacnou ropou a nízkymi úrokovými sadzbami podľa MMF v eurozóne kompenzuje zhoršujúce sa výsledky zahraničného obchodu, ktoré sú dôsledkom spomaľovania hospodárskeho rastu v Číne a v ďalších rozvíjajúcich sa krajinách.

Hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld v utorok upozornil, že reakcia finančných trhov na spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne a na pokles cien ropy je možno prehnaná. Akciové trhy v Ázii a v Európe dnes ale opäť zamierili prudko dolu. "Nemyslím si, že sa vracia finančná kríza. Nemáme pocit, že čelíme kolapsu svetovej ekonomiky," vyhlásil dnes Moscovici. "Panujú tu obavy a my ich musíme brať do úvahy. Týka sa to najmä Číny, ktorá prechádza ťažkou ​​a neistou transformáciou," dodal.

Dopady vývoja v Číne na globálny hospodársky rast však podľa Moscoviciho ​​budú len obmedzené. "Ešte obmedzenejšie bude podľa môjho názoru dopad na rast v Európe, ktorý je na tomto vývoji menej závislý," uviedol eurokomisár.

Súvisiace články

Aktuálne správy