Ukážkový populizmus: Trump vraj donúti Apple vyrábať v USA

, Engadget;mobilmania Foto: TASR

Donald Trump publiku na Liberty University povedal, že ak by bol vo funkcii, donútil by Apple "zostrojovať tieto prekliate počítače v tejto krajine". Myslel tým samozrejme Spojené štáty.

Prečo si Trump tentoraz vzal do úst práve Apple? Je to fenomén, o ktorom vie každý Američan a populárnymi témami sú aj minimálne dane, ktoré firma vo svojej domovine platí a to, že vyrába hlavne v zahraničí. A prečo je to populizmus v tej najčistejšej forme? Tých dôvodov je hneď niekoľko a mohli by sme nad nimi meditovať dlho. Pekne ich rozpisuje Engadget, zhrňme si ich aspoň do základných bodov.

– Neexistuje legislatíva, na základe ktorej by americký prezident mohol firmu donútiť k uvedenému kroku.

– Apple nevyrába v Číne len preto, že "je to lacné", ale dnes už aj preto, že je tam kvalita, je tam know-how, sú tam kapacity, sú tam ľudia, teda kombinácia, ktorú dnes USA jednoducho nemajú.

– Kompletný presun výroby zo zahraničia do USA nie je otázkou jedného telefonátu. Výrobné workflow je jedným z pilierov úspechu Applu. Takto zásadná zmena by trvala roky a mohla by zásadne zasiahnuť do ziskovosti firmy.

– Apple vyrába aj v USA. Svoj najdrahší produkt súčasného portfólia, Mac Pro. Aj v tom je istá dávka populizmu, tentoraz zo strany Applu. Firma tento krok značne propagovala, ale išlo skôr o ústupok verejnej mienke. Mac Pro sa ale nevyrába v takých objemoch, aby to firmu zásadne poškodilo.

Trump teda mieri dobre, ale používa nesprávne zbrane. Mohol by tému uchopiť sofistikovanejšie, začať napríklad školstvom a Apple k presunu výroby motivovať. Ale to by znamenalo hlbšiu myšlienku z jeho strany, investíciu do ďalekej budúcnosti a menej zrozumiteľný výsledok. Buchnúť do stola a vyhlásiť niečo o prekliatom Apple je predsa omnoho jednoduchšie, nielen pre neho, ale aj pre masu Američanov. A efekt je okamžitý.

Nie je to prvýkrát, čo sa do výkonu špecificky amerických akcií začala zasahovať prezidentská kampaň. Niektoré sektory sa dostali do každodenného slovníka vybraných kandidátov a z toho, čo hlavní favoriti hovoria, musia byť investori riadne nervózni. Možný líder demokratickej kandidátky Hillary Clintonová nedávno zostrelila akcie výrobcov liečiv tým, že sľúbila ďaleko väčšiu reguláciu tohto odvetvia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy