5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o čínskom raste HDP z roku 2015

, ČTK;WSJ Foto: SITA

Čínska ekonomika v uplynulom roku vzrástla najpomalšie za 25 rokov. Hrubý domáci produkt sa medziročne zvýšil o 6,9 percenta. Druhá najväčšia svetová ekonomika spomalila rast aj v poslednom minuloročnom štvrťroku, kedy sa HDP zvýšil v medziročnom porovnaní o 6,8 percenta, najmenej od prvého štvrťroku 2009, keď vrcholila svetová finančná kríza. Vyplýva to z údajov čínskeho štatistického úradu.

Medziročné porovnanie zodpovedá odhadom ekonómov oslovených agentúrou Reuters. Mierne za očakávaniami analytikov je však medzikvartálne porovnanie, v ktorom od októbra do decembra stúpla čínska ekonomika iba o 1,6 percenta namiesto odhadovaných 1,7. V predchádzajúcom kvartáli pritom tento údaj predstavoval 1,8 percenta.

Pomalší rast čínskeho hospodárstva je podľa Reuters spôsobený predovšetkým oslabením exportu, preťaženosť čínskych tovární, spomalením prúdu investícií či vládnou protikorupčnou kampaňou. Agentúra však vypočítala, že napriek spomaľovaniu ekonomiky sa spotreba ropy v Číne vlani zvýšila o 2,5 percenta a vystúpila na nový rekord 10,32 milióna barelov denne. Čína je po Spojených štátoch druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

Produkcia elektrickej energie v Číne sa vlani prvýkrát za takmer pol storočia znížila. "Hospodársky rast v Číne prestáva byť spojený s výrobou elektriny v uhoľných elektrárňach. Rastúci podiel služieb na HDP brzdí dopyt po elektrickej energii," hovorí Yang Fu-čchiang nalytik Natural Resources Defense Council. Výroba ocele zaznamenala prvý pokles za viac ako 30 rokov, zatiaľ čo ťažba uhlia sa znížila už druhý rok za sebou. Čína dala už dávnejšie najavo, že sa snaží utlmiť svoju rozsiahlu výrobnú základňu a naopak viac sa zamerať na sektor služieb.

Čínsky štatistický úrad oznámil, že výroba elektriny sa vlani znížila o 0,2 percenta na 5,618 bilióna kilowatthodín. To predstavuje prvý pokles od roku 1968, kedy bola čínska ekonomika rozvrátená v dôsledku takzvanej kultúrnej revolúcie.


Päť vecí, ktoré by ste mali vedieť o čínskom raste HDP z roku 2015

Tempo rastu je pre Čínu najpomalšie za 25 rokov
Tempo rastu o 6,9 % za celý rok je najpomalším od roku 1990 pre druhú najväčšiu ekonomiku na svete, prudko spomaľujúcej z dvojcifernej expanzie, z ktorej sa krajina tešila v roku 2010.

Posledný štvrťrok bol drsnejší ako sa predpokladalo
Tempo spomalenia v roku 2015 bol z veľkej časti očakávané, zhodlo sa na ňom ako na strednej prognóze aj 15 ekonómov oslovených The Wall Street Journal. Rast pre štvrtý štvrťrok 6,8 % je mierne pod strednou prognózou 6,9 %. To znamená, že tempo rastu spomaľuje o niečo viac, než ekonómovia očakávali v posledných troch mesiacoch roka.

Peking môže tvrdiť, že cieľ bol dosiahnutý
Súčasné výsledky znamenajú, že Čína nedosiahla svoj ročný cieľ rastu. Ten si krajina stanovila na 7 % za rok. Ale jazykom politikov povedané, ciele dosiahnuté boli. Peking niečo podobné už urobil aj v roku 2014, kedy bol cieľ stanovený na 7,5 %, ale rast bol len na úrovni 7,4 %, neskôr boli stanovený cieľ revidovaný na 7,3 %.

Svetoznámy investor a komoditný guru Marc Faber si myslí, že čínska ekonomika v reáli rastie maximálne o 4 % a nie o prezentovaných 6,9 %. Obavy Faber vyslovil ohľadom vývoja nafúknutého dlhu a spomaľujúcich vývozov.

Opatrenia na oživenie ekonomiky prepadli
Snahy o urýchlenie rastu narazili na kolaps akciového trhu, neúprosný tlak na znehodnotenie meny a na vysoké úrovne dlhu. Obavy zo spomalenia rastu sa snaží Peking riešiť  manipuláciou ekonomiky čo zároveň ťahá dolu aj svetové trhy.

Čínska ekonomika ako kľúč ku globálnemu rastu
Čínska ekonomika je teraz zodpovedný za jednu tretinu globálneho rastu. To je takmer dvakrát viac ako pred šiestimi rokmi. To je kľúčový dôvod, prečo sa Medzinárodný menový fond rozhodol pre zníženie globálneho odhadu rastu v roku 2015 na 3,1 %.


Obavy z ďalšieho vývoja čínskej ekonomiky viedli začiatkom tohto roka k prudkým prepadom na čínskych akciových trhoch, ktoré sa prenášali nielen na trhy ďalších ázijských štátov, ale aj do Európy a USA. Burzy tak zažívali najhorší vstup do nového roka od čias svetovej finančnej krízy v roku 2008.

Po utorkovom zverejnení najnovších štatistických údajov akcie na ázijských trhoch väčšinou rástli. Podľa agentúry Reuters ich živila nádej, že slabnúci rast vyvolá stimulačné opatrenia. Navyše zverejnené údaje boli viacmenej v súlade s predpoveďami.

To, ako spomaľujúca ekonomika dolieha na životy ľudí, je vidieť napríklad v šesťmiliónovom meste Tung-kuan na juhu Číny. Ide o jednu z metropol, ktorá pomohla naštartovať hospodársky boom – teraz však robotníci mesto opúšťajú. "Obchod nie je tak dobrý, ako býval. V minulosti v našej priemyselnej zóne pracovalo vyše 10 tisíc ľudí, teraz ich ostávať len pár tisíc," sťažuje sa jeden z miestnych pracovníkov. Ulice tak lemujú nielen opustené továrne, ale aj tí, ktorí prišli o prácu.

Súvisiace články

Aktuálne správy