Každý svojou cestou: 6 chybných krokov, ktorým sa vyvarujte pri delení majetku po rozvode

, CNBC Foto: thinkstock

Rozvod má významný vplyv na vaše financie. Navyše ak sa dopustíte niektorých chybných krokov, celá táto ošemetná situácia bude ešte nákladnejšia.

Právnici hovoria, že kvôli množstvu rozvodov je január označovaný aj za mesiac rozvodov. Pravdepodobne sa na tom podpisujú vybičované emócie počas sviatkov a že Nový rok sa javí ako ideálny čas pre nový začiatok.

Väčšina tých, ktorí sa v takejto situácii ocitli, chceli mať celý proces za sebou čo najskôr, ale rýchly rozvod môže byť chyba. Urobte si čas na konzultácie, skúste osloviť finančného poradcu rovnako ako svojho právneho zástupcu. Existuje totiž mnoho finančných nuáns, ktorých si ľudia v komplikovanej životnej situácii nie sú vedomí, pretože sa s nimi denno denne nestretajú.

Neuvážené kroky by mohli znamenať, že sa vzdáte viac vecí, než by bolo potrebné, alebo sa nedostanete k svojmu spravodlivému podielu. Horšie je, že niektoré chyby sú nezvratné, alebo spustia dominový efekt problémov. Nie všetko je skutočne tak dobrý nápad, ako sa v istom okamihu zdá. Odborníci hovoria, že najčastejšie je to šesť bežných chybných krokov, ktorým by ste sa mali vyhnúť, aby ste zbytočne po rozvode finančne nevykrvácali.

Chýbajúce peniaze
Urobte si čas a skontrolujte stav všetkých aktív, ktoré máte. O čom neviete, to sa nedá zohľadniť pri rokovaniach o spravodlivom urovnaní. Dôkladne skontrolujte nielen stav na bežných účtoch a nepeňažného majetku, ale aj budúce záujmy, ako sú dôchodky, obchodné záujmy, opcie na akcie. Rovnako sú zaujímavé aj bonusy a príspevky na výplatnej páske. Bude dobré ak tieto veci dostanete pod kontrolu tým, že sa aktívne podieľate na riadení financií domácnosti. Problémom je ale prípadný skrytý majetok. Prieskum National Endowment z roku 2014 hovorí o tom, že až 15 percent spotrebiteľov skrýva svoj bankový účet pred svojim partnerom, a 14 percent doslova klame o tom, koľko v skutočnosti zarobí.

Ignorovanie daňovej povinnosti
Chcete spravodlivé urovnanie? Dane sú dôležité, nie je jedno, či ide o hodnotu aktív pred, alebo po zdanení.

Zostať v kontakte
Spoločný účet spájajúci vás a vašu polovičku predstavuje vážny záväzok, ak ste sa rozhodli pristúpiť k rozvodu. Jeden z manželov môže zrušiť spoločný bankový účet slúžiaci na platby, alebo pozastaví platby na spoločnú hypotéku a tým eliminuje záujem toho druhého o nehnuteľnosť. Prvé kroky k rozdeleniu financií by mali zahŕňať otvorenie nového individuálneho bankového účtu, aby už boli budúce príjmy oddelené a dali sa určiť spoločné dlhy. Ak nechcete, aby váš partner bezbreho míňal spoločné peniaze, musíte uzavrieť spoločný účet. Aby ste sa spravodlivo rozdelili, nezabudnite aktualizovať činy a tituly tak, aby odrážali skutočnú situáciu, ktorý z manželov, čo kedy dostal. Ak platíte životné poistenie manželovi, alebo manželke, rozvod asi nebude dostatočný dôvod, aby toto poistenie zaniklo.

Odchod do dôchodku
Väčšinou si na dôchodok šetrí každý individuálne, účet má otvorený na svoje meno. Na tieto peniaze by ste nemali siahať, ani keď sa dostanete do zložitej životnej situácie, táto úspora neslúži na urovnanie spoločných dlhov v prípade rozvodu. Úvaha je jednoduchá: ak by ste na tieto peniaze siahli, už vám zostatok peňazí nebude mať čas zarobiť potrebnú sumu pre odchod do dôchodku. Rozvod je v tomto smere finančne dosť nevýhodný. Podľa štúdie z roku 2005 uverejnenej v Journal of Sociology kesol majetok rozvedeným o 77 percent v porovnaní s tým, akým majetkom disponovali keď boli zosobášení. Nový výskum od Bowling Green State University tiež zistil, že medzi nedávno rozvedeným jednotlivcami vo veku 62 rokov a viac, žije 27 percent žien a 11 percent mužov na pokraji chudoby. V porovnaní s týmto výsledkom dosahuje úroveň chudoby u manželských párov v tomto veku len 1 až 3 percentá.

Prevládajúce emócie
Ľudia majú neraz tendenciu preceňovať svoje aktíva, sú  pre nich mimoriadne dôležité, hoci často nemajú ani predstavu, čo vlastne vlastia. To môže mať nebezpečné dôsledky. Napríklad, ak žijete v dome, nebude jedno, či máte dostatok likvidných aktív, aby ste dokázali udržať krok so splácaním hypotéky. Je dobré ak si necháte vypracovať odborné posudky pre nehnuteľnosti, či zberateľské predmety a rodinnú firmu. To vám pomôže rozhodovať sa na základe ich trhovej hodnoty a nie na pod tlakom sentimentu. Manželia, ktorí dúfajú, že ešte dokážu rozvod odvrátiť, sa neraz dopúšťajú chyby, že neváhajú míňať nemalé sumy na podporu tohto pocitu. Vytvára sa tým status quo, koľkokrát je ale veľmi náročné vrátiť sa nohami na zem. Títo ľudia vlastne len presviedčajú okolie, vrátane sudcu, že si môžu dovoliť míňať také množstvo peňazí. Skutočnosť je ale iná.

Podceňovanie jurisdikcie
Koľko platiť ako výživné a čo sa vlastne považuje za bezpodielové vlastníctvo manželov? Potrebujete mať aspoň minimálne vedomosti z tejto oblasti, či je právo na vašej strane, alebo nie. V ideálnom prípade ešte pred samotným rozvodom. Situácia sa výrazne komplikuje, ak jeden z manželov sa presťahuje do zahraničia. Rozvodové konanie je vtedy zdĺhavejšie a rozvod je drahší.

Súvisiace články

Aktuálne správy