Poľský prezident predložil návrh zákona o konverzii hypoték

Prezident Andrzej Duda chce pomôcť dlžníkom, ktorí si vzali hypotekárne pôžičky vo švajčiarskych frankoch. Hodnota takýchto úverov v Poľsku je zhruba 144 mld. zlotých (PLN).

Poľský prezident Andrzej Duda predložil návrh zákona o konverzii hypotekárnych úverov denominovaných vo švajčiarskych frankoch na pôžičky v poľských zlotých. Cieľom návrhu legislatívy, ktorú prezident predložil v piatok, je pomôcť dlžníkom zaťaženým nárastom ich dlhu. K dispozícii však neboli podrobnejšie informácie o nákladoch vyplývajúcich z navrhnutého zákona pre bankový sektor.

 

 

 

Hypotekárne úvery denominované vo frankoch, ktorých celková hodnota je v Poľsku zhruba 144 mld. zlotých (PLN), boli v krajine pred niekoľkými rokmi populárne. Klienti, ktorí si také úvery vzali, totiž profitovali z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Hodnota franku sa však odvtedy takmer zdvojnásobila, čo zvýšilo objem dlhov.

Predstaviteľ úradu poľského prezidenta v piatok povedal, že návrh zákona o konverzii úverov ráta s tým, že náklady na túto operáciu sa rozložia na obdobie niekoľkých rokov. Návrh zákona zároveň predpokladá obmedzené časové obdobie, počas ktorého môžu dlžníci požiadať o konverziu.

(1 EUR = 4,3730 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy