Slovensko predalo 15-ročné bondy historicky najvýhodnejšie

Štát si v prvej tohtoročnej emisii dlhopisov požičal miliardu eur.

Slovensko na úvod roka predalo 15-ročné dlhopisy za miliardu eur. Podľa rezortu financií sa pritom pri tejto emisii podarilo dosiahnuť historicky najvýhodnejšie podmienky, za ktorých krajina 15-ročné bondy v syndikovanom predaji investorom predávala. Výška kupónu predstavuje 1,625 % p.a., pričom splatnosť dlhopisov je 21. januára 2031. „Výsledky emisie potvrdzujú, že Slovensko má stále vynikajúci kredit a naše dlhopisy sú skvelou príležitosťou pre investorov,“ uviedol minister financií Peter Kažimír.

Ako dodáva Slovenská sporiteľňa, ktorá bola jedným z vedúcich manažérov emisie, riziková prirážka pri predaji týchto 15-ročných bondov dosiahla 38 bázických bodov nad úrokové swapy. Celkový výnos pri emisnej cene 99,894 % predstavuje 1,633 % p.a.

Investormi pri prvej tohtoročnej emisii štátnych bondov boli väčšinou manažéri fondov s podielom 42 %. Nasledovali banky s podielom 37 % a poisťovne s 11 %. Z pohľadu krajín bol pri emisii významný dopyt najmä od investorov z Nemecka a Rakúska s podielom na úrovni 34 %, z Veľkej Británie s 19 %, ako aj z Talianska, Francúzska a škandinávskych krajín. Vyše pätinu predávaného objemu nakúpili domáci investori s podielom 22 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy