Most predstavil návrh zmien pre sporiteľov v 2. pilieri

Ak súčasný stav nezmeníme, tak väčšina dôchodcov bude mať nižšie dôchodky, tvrdí podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna.

Započítavanie odvodov platených do rezervného fondu solidarity pri výpočte dôchodkov, zrušenie monopolu životných poisťovní pri vyplácaní penzií z druhého piliera a zvýšenie odvodov do druhého piliera zo súčasných 4 % na 9 % z hrubej mzdy sporiteľa sú návrhy, ktoré bude v nasledujúcom období presadzovať strana Most Híd. „Ak súčasný stav nezmeníme, tak väčšina dôchodcov bude mať nižšie dôchodky,“ povedal o súčasných sporiteľoch v druhom pilieri na tlačovej besede podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna. Takáto situácia podľa neho môže viesť k „samodeštrukcii druhého piliera“.

Ak by sa podľa Švejnu sporiteľom pri výpočte dôchodkov z prvého piliera započítavali aj odvody do rezervného solidarity vo výške 4,75 % z hrubej mzdy, tak by mali sporitelia od štátu vyššie dôchodky. „Tento fakt uznávajú aj analytici, ktorí sú blízki strane Smer, ale nikto to nechce riešiť,“ povedal. Monopol životných poisťovní pri výplate penzií z druhého piliera chce Švejna zrušiť tým, že by sporiteľom umožnil čerpať peniaze priamo z ich účtov v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

Tretím návrhom strany Most-Híd je zvýšenie príspevkov do druhého piliera z terajších 4 % naspäť na 9 % z hrubej mzdy sporiteľa. „Toto však bez prijatia predošlých dvoch návrhov nemá veľký zmysel,“ povedal Švejna. Samotné zvýšenie odvodov do druhého piliera, ak by sa neprijali prvé dva ich návrhy, by totiž podľa Švejnu neznamenalo vyššie dôchodky v súčte z prvého a druhého piliera.

Nižšie dôchodky budú mať podľa Švejnu pri nezmenenej legislatíve súčasní sporitelia v druhom pilieri nie preto, že by bol druhý pilier zlý. „Je to kvôli tomu, ako nastavila strana Smer spôsob výplaty dôchodkov,“ povedal. Nadchádzajúce parlamentné voľby budú preto podľa neho referendom o tom, či druhý pilier prežije alebo nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy