Výdavky SP na dôchodky boli oproti plánu vyššie

Sociálna poisťovňa za január až október minulého roka vynaložila na dôchodky takmer 5,29 mld. eur, čo je oproti plánu viac o 44,8 mil. eur.

Sociálna poisťovňa (SP) vynaložila za január až október minulého roka na vyplácanie dôchodkov takmer 5,29 mld. eur. V porovnaní s januárom až októbrom 2014 ide o nárast o 88 mil. eur, oproti plánu na desať mesiacov minulého roka je to viac o 44,8 mil. eur. Uvádza sa to v správe o hospodárení SP za január až október minulého roka.

„Vyššie ako rozpočtované boli výdavky v základnom fonde starobného poistenia o 66,3 mil. eur, najmä pre vyšší počet a vyššiu priemernú výšku novo priznávaných dôchodkov a nižší počet zaniknutých dôchodkov, ako bolo rozpočtované,“ uviedla poisťovňa. Nižšie ako rozpočtované boli za desať mesiacov vlaňajška výdavky v základnom fonde invalidného poistenia, a to o 21,6 mil. eur, keď dosiahli 755,4 mil. eur.

Počet vyplácaných dôchodkov sa za desať mesiacov minulého v porovnaní s koncom roka 2014 zvýšil o 2,8 tisíc. Počet vyplácaných starobných penzií pritom stúpol o 6,7 tisíc a počet invalidných dôchodkov sa zvýšil takmer o 2,3 tisíc. Naopak, o 3,3 tisíc klesol za január až október vlaňajška počet vyplácaných sirotských dôchodkov a o 3 tisíc menej bolo vdovských dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy