Zakázali cigarety, ich cena v krajine narástla dvojnásobne

, ČTK Foto: SITA

Už druhá krajina na svete zakázala predaj cigariet. V stredoázijskom Turkménsku, kde vládne diktátor Gurbanguli Berdymuhamedov, si už nezapálite. Cigarety sú tu odteraz na zozname vedľa drog.

Zákaz predaja cigariet v Turkménsku nie je žiadne prekvapenie. Gurbanguli Berdymuhamedov, diktátor púštnej krajiny, proti nim vystupuje už dlhodobo. V roku 2014 ho za protifajčiarske úsilie dokonca ocenila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Cigarety sa v Turkménsku dajú zohnať už len na čiernom trhu a predávajú sa po kusoch. Zákaz zdvihol ich cenu dvojnásobne a fajčiari si za svoju vášeň zaplatia v prepočte zhruba 50 eurocentov za kus.

Zákaz prišiel po sérii predchádzajúcich opatrení, ako bol zákaz fajčenia na verejných miestach a zákaz tabakovej reklamy. Teraz na kontrolu zákazu predaja cigariet bude dohliadať tzv. Služba pre ochranu zdravia spoločnosti. Inšpektori služby už prešli ulice hlavného mesta Ašgabatu a predajcom, ktorí im ponúkli "podpultové" cigarety, uložili vysoké pokuty.

Vôbec prvou krajinou, ktorá sa takto striktne postavila voči tabaku, je Bhután, vnútrozemský štát v južnej Ázii. Je tu nielen zakázaný predaj cigariet, ale aj samotné fajčenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy