Dánsko zhabe utečencom šperky, aby za ne hradilo ich pobyt

, the guardian Foto: SITA

Dánska stredopravá vláda predložila myšlienku ešte v decembri, ale aj hlavná opozičná strana ju podporuje. Tým pádom by malo prebehnúť dnešné hlasovanie za presadenie zákona na zasadnutí parlamentu v Kodani celkom hladko.

Imigračné orgány môžu zabaviť utečencom šperky a osobné veci a to aj v hodnote vyššej než 10 tisíc korún (asi 1340 eur).  Očakáva sa, že tento zákon vstúpi do platnosti vo februári.

Podľa v súčasnosti platných pravidiel nedostávajú žiadatelia o azyl, ktorí majú dostatok vlastných prostriedkov, od imigračných úradov žiadnu podporu. Žiadatelia o azyl sú povinní informovať Dánsko o svojom majetku, novinkou predloženého návrhu je, "splnomocnenie orgánov, že môžu žiadateľom o azyl prehľadať ich oblečenie aj batožinu."

Návrh je z pera ministra pre integráciu Ingera Stojberga. Stal sa terčom vážnej kritikytak doma ako aj v zahraničí. Niektorí neváhali použiť prirovnanie Dánska k Nemecku počas druhej svetovej vojny a konfiškácii majetku Židov nacistami. Z tohto dôvodu bol text zákona novelizovaný už dvakrát, na osobné a nevyhnutné veci tak štát siahnuť nemôže. Čiže svadobné prstene ani hodinky zabavené nebudú.

Návrh zákona je súčasťou komplexného prisťahovaleckého právneho balíka, na stredajšom hlasovaní môžu odsúhlasiť aj to, že v budúcnosti by dánske úrady mohli oddialiť zlúčenie rodiny a zároveň aj skrátiť povolenie na pobyt. Rovnako by sa schválili inzeráty v libanonskej tlači, ktoré by mali odradiť tých, čo sa chystajú vybrať do Dánska.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy