Nočná mora Saudov i Rusov: Cena ropy okolo 20 dolárov je podľa analytikov reálna

, lidovky;J&T Banka;SITA;ČTK;TASR;roklen Foto: SITA

Cena ropy sa rúti dole. Podľa expertov z Morgan Stanley alebo Golden Sachs sa môže prepadnúť až na dvadsať dolárov za barel. Na vine je presýtenie trhu a silnejší dolár. Nočná mora štátov závislých na produkcii ropy ako je Saudská Arábie, Nigéria ale aj Ruska teda pokračuje. Od začiatku roka prepad ceny čierneho zlata ešte zrýchlil.

Kým na konci minulého roka sa cena ropy Brent pohybovala okolo 37 dolárov za barel, včera klesla pod 31 dolárov a dostala sa tak na najnižšiu úroveň za posledných dvanásť rokov. Len od začiatku nového roka sa táto komodita prepadla o viac ako 16 percent. Podľa expertov bude údajne ešte horšie. Prognózy finančných inštitúcií ako je Goldman Sachs, Morgan Stanley či Standard Chartered tvrdia, že koniec tohto trendu je ešte ďaleko.

"Ropa s cenou 20 dolárov za barel je pokojne možná," uvádza v nedávnom rozbore banky Morgan Stanley analytik Adam Longson. Už na jeseň minulého roka s touto prognózou prišla aj banka Goldman Sachs. Svoje prognózy zmenili aj analytici banky Barclays. Podľa nich by sa síce ropa mala zamieriť hore v druhej polovici tohto roka, avšak zmenil sa odhad priemernej tohtoročnej ceny. Zatiaľ čo predtým hovorila Barclays o tom, že priemerne by sa cena barelu mala pohybovať medzi 56-60 dolármi, teraz sa hovorí o 37 dolároch.

Ropa tak prehĺbila svoje 12 – ročné minimá a americký benchmark WTI sa dokonca miestami obchodoval pod psychologickou hranicou 30 dolárov.
Mnoho veľkých bankových domov preto pristúpilo k revízii predpovedí cien tejto komodity, Pred viac než rokom sa ešte Paulovi Hodgesovi vysmievali, keď predpovedal 25 dolárov za barel ropy. Dnes sa cena k tejto hranici približuje a smiať sa môže Hodges. Postupne už aj "všetci ostatní" pripúšťajú, že ropa by sa mohla obchodovať na úrovniach, ktoré sme v 20. storočí nevideli. Šéf výskumu pre komodity vo Standard Chartered, Paul Hodges, sa však rozhodol znížiť odhad ceny za barel na ešte dramatickejšiu úroveň, k 10 dolárovej hranici. "Nevidím momentálne žiaden fundament, ktorý by trh s ropu mal priviesť k rovnováhe," uviedol Hodges vo svojom tweete. Ceny podľa neho výhradne reagujú na finančné toky vyvolané pohybom ostatných cien aktív, vrátane amerického dolára či akciového trhu.

V súčasnosti je medveďom, čo sa komodít týka,aj Barclays, banka nemá dobrý scenár ani pre ropu. Po korekcii v roku 2016 očakáva ako ropu Brent, tak WTI na priemere 37 dolárov za barel. V pôvodných predpovediach očakávala ceny na úrovni 60, respektíve 56 dolárov za barel. "Pokles hlavných komodít je vyšší ako v priebehu akejkoľvek inej krízy, ktorú sme prežili za posledných 30 rokoch," píše sa v správe Barclays s tým, že ďalší vývoj cien ešte môže byť veľmi kolísavý.

Na vine je pritom viacero faktorov. Jedným z nich je presýteniu trhu. Saudská Arábia začala v júni 2014 zvyšovať ťažbu v snahe vytlačiť výrobcov s vysokými nákladmi. Teraz by mali skončiť sankcie uvalené na Irán zo strany západných krajín kvôli teheránskemu jadrovému programu. Krajina plánuje zvýšiť svoju produkciu o pol milióna barelov denne. Situáciu významne komplikuje aj slabnúca čínska ekonomika, ktorá sama zažíva obrie prepady na akciovom trhu. Práve udalosti v Číne počas minulého týždňa zapríčinili urýchlenie prepadu cien. Riešením by mohlo byť oslabenie kurzu čínskeho juanu, čo by pomohlo ekonomike viac exportovať. Lenže to so sebou ruka v ruke nesie zdraženie dovozu ropy a ďalších v dolároch obchodovaných komodít. To sa potom výrazne môže podpísať na ich dopyte. "To by mohlo viesť k ďalšiemu kolu oslabovaniu cien komodít a poslať ropu až na dvadsať dolárov," uviedol podľa denníka Financial Times už spomínaný Adam Longson z Morgan Stanley.

V neposlednom rade zohráva svoju úlohu aj silnejúci dolár, ktorý ropu zdražuje ostatným štátom, ktoré ju nakupujú.

Doterajší pád cien ropy zašiel už pomerne ďaleko a prináša nečakané dôsledky. Panika sa šíri už aj medzi štátmi ropného kartelu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Podľa nigérijského ministerstva ropného priemyslu niekoľko jeho členov žiadalo "núdzové stretnutie", kde by sa pokúsili dohodnúť na obrannej stratégii.

Kvôli prepadu cien ropy a sankciám Západu je Rusko nútené znížiť výdavky ministerstiev proti doterajšiemu plánu o desať percent. Niektorých oblastí vládnych výdavkov sa ale škrty netýkajú, napríklad záväzkov ako sú penzie a platy štátnych zamestnancov. S odvolaním sa na vládne zdroje to uviedla agentúra Reuters. Rovnaký krok urobila vláda aj vlani. Podľa plánu schváleného v decembri majú ministerstvá do 15. januára predložiť návrhy, v ktorých oblastiach budú škrtať, uviedol jeden zo zdrojov agentúry. Ak tak jednotlivé úrady neurobia, rozhodne o škrtoch ministerstvo financií. Škrty majú znížiť výdavky o približne 700 miliárd rubľov (asi 7 miliárd eur). Rozpočet na rok 2016 schválili v Kremli vlani v októbri. Výdavky rozpočtu sa podľa tohto návrhu majú zvýšiť na 15,8 bilióna rubľov z 15,5 bilióna v roku 2015. Rozpočtový deficit má predstavovať tri percentá hrubého domáceho produktu, vychádza ale z odhadu, že priemerná cena uralskej ropy bude tento rok 50 dolárov za barel. Tento predpoklad ale už ruský prezident Vladimir Putin označil za nereálny.

Ruský rozpočet vytvárajú príjmy z daní z ropy a plynu takmer polovicou. "Náš rozpočet bude vyrovnaný, až keď cena ropy dosiahne 82 USD/barel," povedal Siluanov, podľa ktorého Moskva bude musieť tento rok prijať veľa rozhodnutí ohľadne rozpočtovej politiky. Minister financií dodal, že Rusko vlani vykázalo rozpočtový schodok približne vo výške 2,6 % hrubého domáceho produktu. Ruská banka Sberbank začala skúmať scenár poklesu cien ropy na 25 USD za barel. V utorok to uviedol šéf banky German Gref, ktorý zároveň dodal, že aktuálne oslabujúci rubeľ nie je riziko pre kapitálovú primeranosť banky.

Ruskom sa šíri pesimistická nálada, podľa prieskumu štátnej sociologickej agentúry VCIOM je väčšina obyvateľov presvedčená, že krajinu čaká ešte ťažšie obdobie, než akým v dôsledku krízy a západných sankcií prechádza teraz. Negatívne tendencie sa v náladách Rusov podľa VCIOM výraznejšie prejavujú v posledných mesiacoch. Kým v októbri považovalo situácii Ruska za dobrú 17 percent opýtaných, teraz to je už len 12 percent. Zlá alebo veľmi zlá je podľa zhruba štvrtiny Rusov. Podľa šéfa VCIOM Valerija Fjodorova si ľudia v Rusku uvedomujú, že cena ropy naďalej klesá so všetkými neblahými dôsledkami, aké to má na ruské financie. "V krajine stúpajú ceny, dolár je čím ďalej drahší a svetlo na konci tunela je v nedohľadne," povedal ruský sociológ. Kommersant s odvolaním sa na štúdiu Ruskej akadémie vied uvádza, že trpezlivosť Rusov s prepadom ekonomiky vydrží ešte zhruba poldruha roka. Ak sa dovtedy stav hospodárstva nezlepší, nemožno vylúčiť masové protestné akcie. Zatiaľ sa ľudia podľa ruských akademikov sústreďujú skôr na to, aby si našli druhé zamestnanie, najmä v tieňovom sektore ekonomiky.

Padajúce ceny ropy budú mať vplyv aj na USA. Ceny okolo 30 dolárov za barel budú do roku 2017 podľa Wolfe Research znamenať bankrot a reštrukturalizáciu až pre tretinu amerických producentov ropy a zemného plynu. Cena, ktorá by mohla niektorých zachrániť, sa podľa analytikov pohybuje okolo 50 dolárov za barel. O bankrot už, podľa Haynes a Boone, požiadalo viac ako 30 malých firiem, ktoré dohromady dlhuje viac ako 13 miliárd dolárov.

V neposlednom rade má klesajúca cena čierneho zlata priamy vplyv aj na zamestnanosť. Britský ropný gigant BP plánuje v tomto roku po celom svete zrušiť najmenej 4000 pracovných miest v ropnej divízii.  "Chceme zjednodušiť štruktúru a znížiť náklady, bez toho aby bola ohrozená bezpečnosť. Celosvetovo očakávame, že počet zamestnancov v divízii prieskumu a ťažby bude do konca roka pod 20 tisíc," uviedol včera hovorca firmy.

Lacnejšia ropa je dobrou správou predovšetkým pre letecké spoločnosti, pretože palivo tvorí najväčšiu zložku ich nákladov. Či ale nakoniec letenky zlacnia, nie je vôbec isté. Aerolinky totiž majú všeobecne veľmi nízke marže, jedno až päť percent, a spamätávajú sa z predchádzajúcich rokov, kedy bola letecká doprava vo veľkých ťažkostiach. Mnohé z nich tak potrebujú zarobiť na ďalšie investície, zároveň ale musia čeliť obrovskej konkurencii predovšetkým z Ázie. Preto ako marketingový ťah pravdepodobne v niektorých prípadoch siahnu ku zlacňovaniu.

Z lacnej ropy budú profitovať aj lodiari, dá sa preto predpokladať ďalší rast námornej dopravy. Dobrá správa je to aj pre ďalšie druhy dopravy a tiež predovšetkým pre chemický priemysel.

Súvisiace články

Aktuálne správy