Maďarsko opäť uvoľnilo menovú politiku

Centrálna banka krajiny rozhodla, že zruší svoju dvojtýždňovú depozitnú sadzbu, aby nasmerovala 400 až 800 mld. forintov (HUF) z maďarských bánk do vládnych dlhopisov

Maďarská centrálna banka rozhodla, že postupne do konca apríla zruší svoju dvojtýždňovú depozitnú sadzbu. Utorkový krok banky je súčasťou jej stratégie, ktorej cieľom je zredukovať náklady vlády na požičiavanie si tým, že povzbudí komerčné banky, aby nakupovali štátne dlhopisy. Ide o ďalší nekonvenčný krok centrálnej banky Maďarska, ktorá sľúbila, že uvoľní menovú politiku bez ďalšej redukcie hlavnej úrokovej sadzby pod terajšie rekordné minimum 1,35 %.

Centrálna banka uviedla, že zrušenie jej dvojtýždňovej depozitnej sadzby, ktorá sa uplatňovala 17 rokov, by mohlo nasmerovať 400 až 800 mld. forintov (HUF) z maďarských bánk do vládnych dlhopisov. Opatrenia centrálnej banky sú v súlade s celkovým zámerom vlády, a to zmenšiť závislosť od požičiavania si v zahraničí prostredníctvom zvýšenia dopytu zo strany bánk a domácností po vládnych dlhopisoch denominovaných vo forintoch.

(1 EUR = 317,75 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy