Užime si tento rok, po ňom príde ekonomická búrka

, The Telegraph Foto: TASR

Celkovo nie je tohtoročný výhľad pre svetovú ekonomiku zlý, ale ekonomické oživenie so sebou nesie semeno svojej vlastnej skazy. Pod povrchom číha inflácia. Jadrová inflácia v službách v USA sa blíži k 3 % a situácia na trhu práce je stále napätejšia. Komoditné trhy sa zdvihnú zo svojho dna a to sa prejaví na raste cien v USA aj v Európe. Nebude trvať dlho a budeme diskutovať o "dlhodobej stagflácii".

V USA sa tento rok môžu tešiť na pozitívny šok vyvolaný nízkymi cenami ropy a ďalší pozitívny šok vo forme končiaceho fiškálneho uťahovania. V decembri Američania pokorili rekord v nákupoch nových automobilov a je pravdepodobné, že tento trend bude pokračovať aj naďalej. Eurozóna si so svojim rastom vo výške 2 % užíva závan ekonomickej nirvány. Mario Draghi tlačí peniaze o sto šesť a peňažný agregát M3 rastie 5 % tempom. Ide o vedúci indikátor, ktorý funguje s predstihom 12 mesiacov. Takže by sme si túto jazdu mali skutočne užívať, aspoň do vtedy, kým sa na scénu nevráti démonický fiškálny kompakt.

V Číne tento rok nepríde žiadna menová devalvácia, pretože vláda sľúbila udržať stabilitu kurzu ku košu mien. Je na to dostatočne vyzbrojená prebytkom bežného účtu vo výške 600 miliárd dolárov a rezervami dosahujúcimi 3,5 bilióna dolárov kombinovanými s obmedzením toku kapitálu. Čínsky PMI v službách sa teraz dostal na pätnásťmesačné maximum. Ide pritom o ten najrelevantnejší index ekonomickej aktivity, pretože komunistická strana sa systematicky snaží o útlm v odvetviach, ako je oceliarstvo či chemický priemysel. Zvyšuje sa aj tempo rastu peňažných agregátov a strana v novembri zvýšila fiškálne výdavky o 18,9 %. Či už si o racionalite takéhoto kroku myslíme čokoľvek, na krátkodobom raste sa bezpochyby prejaví.

Dolárová rally už je za nami a dolár bude v nadchádzajúcich mesiacoch oslabovať. Krajinám, ktoré majú vysoké dolárové dlhy, sa tak bude lepšie dýchať, ale ťarche svojich dlhov len tak neuniknú. Akciové trhy v rozvíjajúcich sa krajinách sa vrátia zo záhrobia, ale nakoniec sa ukáže, že mieria do ďalšej búrky. Obrat príde na trhu s meďou. V Číne sa jej zásoby nachádzajú na nízkych úrovniach, dodávky z Afriky viaznu. Trh je pokrivený, dopyt a ponuka zo strany finančných inštitúcií sa odtrhli od reálneho vývoja.

Na trhu s ropou môžeme na obrat čakať dlhšie. Súperia tu Rusko so Saudskou Arábiou, ktorá si myslí, že má dosť zdrojov na to, aby Rusov porazila. Rusko sa zase domnieva, že na jeho strane sú strategické výhody. Ak ale tento rok zostane cena ropy na 40 dolároch za barel, vyčerpá všetky svoje rezervy a nebude mať nič, z čoho by pokrývalo svoje deficity. Na Saudov bude zase tlačiť oslabovanie menového kurzu a odliv kapitálu. Obe krajiny tak hľadajú spôsob, ako celú vec ukončiť a možno nakoniec dôjde k tajnej dohode. Potom by vznikol "super-OPEC" a nadbytku ropy na svetových trhoch by bol koniec. Jej cena by sa vyšplhala k 60 dolárom za barel.

Celkovo nie je tohtoročný výhľad pre svetovú ekonomiku zlý, ale ekonomické oživenie so sebou nesie semeno svojej vlastnej skazy. Pod povrchom číha inflácia. Jadrová inflácia v službách v USA sa blíži k 3 % a situácia na trhu práce je stále napätejšia. Komoditné trhy sa zdvihnú zo svojho dna a to sa prejaví na raste cien v USA aj v Európe. Nebude trvať dlho a budeme diskutovať o "dlhodobej stagflácii".

 Jadrom nebezpečenstva sa stane 6 biliónov dolárov svetového dlhu, ktorý sa teraz obchoduje s výnosmi pod nulou, a 17 biliónov dolárov dlhu, ktorý sa obchoduje s výnosmi pod 1 %. Dlhopisové trhy teraz čakajú defláciu, ale tá je príbehom včerajška. Môžeme len dúfať, že pokoj pred búrkou bude dostatočne dlhý. Nikto nevie, čo presne znesie globálny systém, ktorý je v dlhu viac ako kedykoľvek predtým. Tento hororový príbeh sa ale týka až roku 2017.

Autorom je Ambrose Evans-Pritchard.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy