Najväčší obchodný dom sveta nemá investorov, projekt sa musí prepracovať

, bloomberg,;idnes Foto: SITA; Video: YT/Dubai Holding

Ešte pred nedávnom mal projekt najväčšieho nákupného centra na svete Mall of the World upevniť povesť Dubaja ako nákupnej metropoly. Teraz rast moderného mesta kvôli odlivu peňazí z regiónu a iným cieľom investorov zvoľňuje tempo. Developerská spoločnosť Dubai Holding pracuje na prepracovaní projektu a len ťažko hľadá na rozsiahly kolos financie.

Megastavba Mall of the World bude vznikať postupne. Jednotlivé fázy výstavby sa majú riadiť aktuálne prílivom turistov do mesta. Budovy na ploche 850 tisíc štvorcových metrov prepojí sedem kilometrov dlhá promenáda, nad ktorou sa v horúcich letných dňoch uzavrie sklenená strecha. V zime sa naopak budú návštevníci prechádzať pod šírym nebom, informovala agentúra Bloomberg.

Súčasťou komplexu bude aj módna štvrť Rodeo Drive s pouličnými obchodmi. Cez tridsať kancelárskych budov bude rozmiestnených po celom komplexe tak, aby sa zamedzilo dopravným zápcham a aby sa prosperita miestnych obchodov a reštaurácií podporovala po celej oblasti Mall of the World.

V projekte sa tiež počíta s výstavbou ôsmich tisícov bytov: od luxusných až po tie lacnejšie, študentské apartmány. Chýbať nebude ani zábavný park s kinom a divadlom.

Po prepracovaní plánov obchodného centra vyrastú namiesto jednej budovy obrieho nákupného centra objekty tri, ktoré sa budú budovať postupne podľa dopytu. Hlavnou myšlienkou celého prerobeného plánu je podľa architektov predovšetkým to, ako zabrániť prehriatiu návštevníkov. Veže vysokých budov budú kvôli tomu bližšie pri sebe, aby využili viac tieňa. "Klimatizácia nie je šetrná k životnému prostrediu a jej prevádzka zhltne veľa peňazí," hovorí Morgan Parker, ktorý na prepracovaní projektu pracuje.

 V Dubaji sa dnes podľa Bloombergu už nekladie dôraz na drahé budovy postavené z prestížnych dôvodov, ale na realistické projekty, z ktorých sa rýchlo generujú peniaze. Dubaj ako mesto dozrieva a investori začínajú vyhľadávať oveľa racionálnejšie projekty.

Hoci vznik najväčšieho nákupného centra sveta podporuje aj vládca Dubaja, šejk Muhammad bin Rašíd al-Maktúm, hľadajú sa aj ďalší investori. Peniaze z regiónu Perzského zálivu totiž momentálne skôr miznú, a to hlavne do Veľkej Británie, Nemecka, Austrálie a Spojených štátov. Ceny nehnuteľností v Dubaji v minulom roku poklesli a spoločnosti Standard & Poor 'a Phidar Advisory odhadujú pokračovanie trendu aj tento rok. Dopyt po nehnuteľnostiach v Dubaji navyše klesla o neuveriteľných 83 percent.

Investorov Dubaj stále láka, stále viac sa však zaujímajú o prevádzkové aktíva, z ktorých majú okamžitý príjem. Každopádne geopolitická situácia v blízkovýchodnom regióne a klesajúce ceny ropy môžu za to, že sú finančníci v nových projektoch stále viac opatrní.

Doteraz najväčšie nákupné centrum má Čína. New South China Mall s rozlohou 600 tisíc metrov štvorcových sa nachádza v meste Tung-kuan, kde je však komplex predimenzovaný a mnohé priestory zostávajú prázdne.

Súvisiace články

Aktuálne správy