Bowie mal vlastnú online banku, bol priekopníkom vo vydávaní dlhopisov

, qz Foto: TASR

Celý svet smúti za hudobnou ikonou Davidom Bowiem, ktorý po 18 mesiacoch prehral boj s rakovinou. Niet pochýb o tom, že to bol výnimočný človek, dokázal ovplyvniť nielen hudobnú scénu, ale aj módny a zábavný priemysel. Ale vedeli ste, že tento umelecký chameleón bol aj pionierom vo veciach finančných?

Bowie sa zapísal do histórie, keď ako prvá celebrita vydal v roku 1997 dlhopisy. 55 miliónov "Bowie dlhopisov" bolo krytých budúcimi honorármi z jeho tvorby. Dlhopisy kúpila Prudential Insurance, ktorá zaplatila úrokovú sadzbu vo výške 7,9 % za 10 rokov. Pre porovnanie US Treasury mala v tom čase 6,4 %. Výhoda pre Bowieho bola obrovská, platba vopred, namiesto licenčných honorárov v priebehu času.

Bowieho dlhopisy mali dobré hodnotenie pri prvom vydaní. Ale ako časom rástlo internetové pirátstvo a nahlodalo príjmy z hudby, hodnotenie dlhopisov, klesli tesne nad onzačenie "prašivé". V roku 2002 v rozhovore pre New York Times Bowie spomenul, že je presvedčený, že copyright ako taký prestane existovať do 10 rokov, čo bude mať dopad na autorstvo a duševného vlastníctvo. To, z časti vysvetľovalo túžbu získať hotovosť za svoj katalóg prostredníctvom dlhopisov. „Chcem len jednoducho využiť týchto posledných niekoľko rokov, pretože nič z toho sa už nikdy nebude opakovať. Radšej chcem byť pripravený veľa cestovať, pretože to je naozaj jediná unikátna vec, ktorá sa vám zapíše do pamäte. Je to strašne vzrušujúce. Ale na druhej strane ale nezáleží na tom, či si myslíte, že je to vzrušujúce, alebo nie. Je to o tom, čo sa stane."

Ostatní umelci čoskoro nasledovali Bowieho, podobne sa rozhodol speňažiť svoju tvorbu napríklad James Brown, Marvin Gaye, a ďalší, ktorí vydávali dlhopisy kryté honorármi. Pomáhal im pri tom Bowieho poradca David Pullman. Cenné papiere kryté aktívami neboli ničím novým, keď sa Bowie rozhodol vydal svoje dlhopisy. Ale nikdy neboli použité v takejto súvislosti. Dnes už aj profesionálni športovci ponúkajú podiel svojich budúcich príjmov výmenou za platbu vopred.

Bowie sa ale nebránil ani iným inovatívnym krokom v raných fázach ich vývoja. V roku 1998 bol poskytovateľom internetových služieb (Bowienet) a v roku 2000 otvoril online banku (BowieBanc). Rovnako ako v prípade mnohých iných vecí, urobil dávno predtým, než to bolo „kúlerské“.  

Súvisiace články

Aktuálne správy