Nadnárodné firmy si ulievajú zisk, lebo im to vlády umožňujú: Európska komisia žiada doplatiť 700 miliónov na daniach

, Politico Foto: thinkstock;SITA

Legálne daňové úniky považuje Európska komisia protiústavné. Komisia odmieta zverejniť konkrétne mená, uviedla len, že väčšinou šlo o európske nadnárodné firmy. Rozhodnutie teraz zostáva na belgickej vláde, aby určila, ktoré firmy zaplatia niekoľkostomiliónovú pokutu za príliš štedré daňové úľavy.

V Belgicku musí 35 nadnárodných spoločností zaplatiť sedemstomiliónov eur na daniach. Svoje rozhodnutie zverejnila Európska komisia v pondelok, podľa jej názoru im belgický daňový systém umožnil príliš veľké úľavy. V očiach Bruselu ide o selektívnu daňovú úľavu a teda neoprávnenú štátnu pomoc.

Belgické daňové orgány si zvolili slogan "výhradne v Belgicku" a zaviedli úľavu pre dane z prebytku zisku. Z tohto systému dokázali profitovať len niektoré nadnárodné skupiny, zatiaľ čo nezávislé malé firmy o podobné úľavy žiadať nemohli, znie odôvodnenie výboru. Tento systém bol v platnosti od roku 2005 a umožňoval, aby nadnárodné spoločnosti platili dane na základe tzv. predpokladanej daňovej situácie, čo bolo oproti obvyklým daniam o hodne menej.

Prínos pre tieto firmy bol značný, dokázali si znížiť daňový základ o 50 až 90 percent. Hĺbkové vyšetrovanie, ktoré Komisia spustila vo februári 2015 ukázalo, že tento systém sa neoprávnene líši od belgického právneho daňového systému a takzvanej  "bežnej trhovej ceny", a je tak v rozpore s pravidlami EÚ o štátnej pomoci. Od vtedy už Belgicko žiadnym novým firmám podobnú výhodu neumožnilo.

"Systém narúša hospodársku súťaž na základe výkonnosti tým, že znevýhodňuje menších konkurentov, ktorí nie sú postavením na nadnárodnej úrovni," povedala Margrethe Vestagerová, európska komisárka pre hospodársku súťaž. Komisia má podozrenie, že aj niektoré iné krajiny núkajú neoprávnenú štátnu pomoc, aby prilákali zahraničné firmy. Výbor skúma daňové systémy v členských štátoch od júna roku 2013. Vlani v októbri sa do pozornosti Bruselu dostali daňové stimuly pre Fiat a Starbucks. Komisia ale stále vyšetruje aj daňové otázky ohľadom Apple v Írsku a Amazonu v Luxembursku. "Zistila som, že táto práca si vyžaduje mimoriadnu trpezlivosť," povedala Vestagerová. "Niekedy si myslíte, že prípad je na správnej ceste a môžete očakávať rozhodnutia, a potom sa niečo zvrtne… Rozhodnutie vám vieme oznámiť len keď sme už  pripravení, nemôžeme vám povedať niečo, čo by bolo vopred načasované."

Približne 500 z oných 700 vymáhaných miliónov eur vraj pripadá na spoločnosti z EÚ, podotkla Vestagerová. Denník The Wall Street Journal uvádza, že medzi spoločnosťami, ktorých sa vec týka, je napríklad pivovarský gigant Anheuser-Busch InBev. "Nevyšetrovali sme každé jednotlivé daňové rozhodnutie pre každú zo spoločností. Nelegálne sú automaticky," poznamenala Vestagerová. Tým sa podľa nej toto vyšetrovanie líšilo od iných prípadov, ktorými sa v súvislosti s hospodárskou súťažou komisia teraz zaoberá.

Belgické Ministerstvo financií sa vyjadrilo, že podobné rozhodnutie očakávalo a že nevylučuje ani jeho napadnutie. Prepieraný daňový systém bol navrhnutý za čias Didiera Reyndersa, aktuálne ministra zahraničných vecí Belgicka, ktorý bol ministrom financií v rokoch 2004 až 2011. Systém bol realizovaný počas predsedovania Guya Verhofstadta, na čele vlády stál v rokoch 1999 až 2008. Verhofstadt je teraz členom Európskeho parlamentu, celú vec odmietol komentovať.

Na otázku, či stále existujú daňové raje v Európe, Vestagerová pre portál politico povedala: "skutočne neviem, čo to daňový raj je. Pre mňa daňový raj je miesto, kde každý platí svoj spravodlivý podiel."
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy