Dolár posilnil voči euru a jenu, ale klesol oproti jüanu

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, jüan, austrálsky dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár posilnil voči euru a jenu, ale klesol oproti jüanu“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 11. januára (SITA, Reuters) – Dolár v pondelok posilnil oproti euru. Jen voči americkej mene počas ázijského obchodovania vzrástol na päťmesačné maximum, ale neskôr ustúpil. Čínsky jüan však oproti doláru stúpol o vyše 1 % po tom, ako centrálna banka Číny intervenovala na peňažných trhoch v Hongkongu.

Austrálsky dolár, ktorý je hlavným ukazovateľom nálady v Číne, sa voči americkému menovcovi zotavil zo štvormesačného minima a stúpol o 0,8 % na 0,7013 USD/AUD. Americký dolár oproti jenu nakoniec posilnil o 0,4 % na 117,71 JPY/USD, hoci najprv oslabil na 116,70 JPY/USD, čiže na najnižšiu úroveň od konca augusta. Spoločná európska mena si voči doláru odpísala 0,3 % a klesla na 1,0898 USD/EUR.

Stredoeurópske meny v pondelok oslabili vzhľadom na napätie medzi Poľskom a Európskou komisiou a pre očakávania, že maďarská centrálna banka v utorok ohlási ďalšie opatrenia zamerané na uvoľnenie menovej politiky. Maďarský forint do 15:32 SEČ klesol o 0,37 % na 317,350 HUF/EUR, poľský zlotý oslabil o 0,06 % na 4,364 PLN/EUR a hodnota českej koruny sa znížila o 0,01 % na 27,021 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy