Obete rýchleho zbohatnutia: Najväčšie utrpenia mladých milionárov

, quora Foto:TASR;SITA

Nie každý môže byť Markom Zuckerbergom a stať sa miliardárom vo veku 23 rokov. Ale veľa ľudí má to šťastie, že sa dokázali dopracovať k tomuto cieľu do 25. roka života.

Mladí milionári sa podelili prostredníctvom portálu Quora o svoje skúsenosti, ako zbohatli v pomerne mladom veku. Peniaze sú podľa nich aj určitou formou prekliatia, spomínajúc nepríjemné stretnutia s pracovníkmi bánk a problémy s učiteľmi. "Pár mojich učiteľov zistilo, že som dosiahol určitý úspech. Myslím že mi to pomohlo, keď som nedodržal termíny na odovzdanie projektu, a nebolo mi nič vyčítané, zatiaľ čo ostatným študentom automaticky znížili známku. Nebolo to fér k ostatným a pre mňa to bolo dosť nepríjemné, kládli mi príliš veľa otázok o tom, čo vlastne robím, ako som začínal, následne či je možné, aby aj oni robili to čo ja atď."

Z návštevy banky sa stáva výsluch
"Skoro každá návšteva banky sa zvrtla na akýsi výsluch. Čo vy vlastne robíte, ako ste začínali, atď… proste je to tak otravné a navyše pri okienku musíte natoľko kričať, že to všetci vôkol počujú. Ja som z chudobnej rodiny a bol som vychovaný spôsobom, že sa musím vždy uistiť, že nemíňam viac, ako je nutné. Divná vec je, že teraz môžem míňať viac a na to sa musíte nastaviť nielen finančne, ale hlavne psychicky. Napríklad som zarezervovali naozaj pekný aj keď  trocha drahý hotel, a potom som sa prichytil, že sa zdráham využívať minibar, pretože môj vnútorný hlas mi hovorí, že bar v hotelových izbách nie je nič iné ako obyčajná zlodejina."

Čas je váš nepriateľ
"Súkromné ​​tryskáče nie sú nič pre vás, veď vy sa chcete baviť a tie sú tu naopak pre to, aby vám ušetrili čas. Pričom čas sú peniaze. Môžete si to ľahko spočítať. Súkromné ​​lietadlo má zmysel, ak vám ušetrí množstvo času X a váš čas má hodnotu Y."

V ekonomickej je to peklo
"Prvých pár krát je to naozaj príjemné lietať v business triede. Neskôr si na to postupne zvyknete. Potom to už nebude nič zvláštne, ale zrazu sa v ekonomickej triede, ktorá bola doteraz úplne poriadku, cítite hlúpo. Takéto prispôsobenie sa je nebezpečné, pretože ak si už môžete niečo dopriať, nebudete viac v dlhodobom horizonte spokojní, vaše štandardy budú stúpať a stanú sa nezlučiteľné s tým, čo je pre ostatných normálne."

Dary na charitu
"V mojej podnikateľskej profesii sa ukazuje, že zarábanie peňazí je jedným z vedľajších produktov úspechu, takže keď si urobíte svoju prácu dobre, bude to mať pravdepodobne za následok viac zarobených peňazí. Môžem sa ich jednoducho zbaviť tým, že ich darujem na charitu, stačí ak si necháte sumu, ktorá dokáže generovať "rentu", na podporu veľmi pohodlného životného štýlu a finančných prostriedkov pre deti."

Priveľa nových pseudopriateľov
"Na jednu vec by ste nikdy nemali zabúdať. Sú to ľudia, ktorí stáli pri vás ešte predtým, než sa z vás stal milionár. Ľudia, ktorí vám pomohli dostať sa tam, kde ste. Najväčšia zmena, ktorú som si všimol, sú ľudia okolo mňa. Keď zistili, že som na tom dobre, snažia sa mi lichotiť, ofukovať miesta kam si chcem sadnúť."

Mohol som byť rovnako šťastný, aj keby som bol chudobnejší
"Dlhodobo som sa pohrával s myšlienkou, čím všetkým sa budem zaoberať v budúcnosti, keď už budem finančne zabezpečený. Nech už je to cesta okolo sveta, alebo stravovanie sa v reštauráciách s troma Michelinovými hviezdičkami, musíte vedieť, kedy nastal ten správny čas. Prekvapivo, ciele, ktoré som si stanovil, si prevažne ani nevyžadujú toľko peňazí, koľko mám. Urobiť fotografiu krajinky ako profík, stať sa dobrým tanečníkom, naučiť sa taliansky, zvládnuť prípravu thajských jedál. Teraz mám čas viac zapracovať na mojich cieľoch. Dnes si môžem dovoliť napríklad súkromné hodiny ​​taliančiny, ale aj keď som tieto peniaze nemal, som sa mohol zapísať do kurzu. Najviac zarážajúce poznanie bolo, že som mohol urobiť v podstate všetky tieto veci aj so svojim skromným platom. Ale ja som sa im nevenoval len preto, že som si predstavoval, že musím tvrdo pracovať a zarábať peniaze."

Musíte si zvyknúť na nepríjemné reakcie
"Či už je to zamestnanec cestovky, ktorý mi ponúka hotel, ktorý stojí tisíc dolárov na noc, alebo všetky tie pohľady turistov pri spoločnej prehliadke mesta, alebo nevhodné poznámky taxikárov na arogantných milionárov, alebo ľudia, čo mi naznačujú, že som mal vlastne len svoj šťastný deň, keď som tak rozprávkovo zbohatol. To všetko sa neustále a predvídateľne opakuje do kola a mne nezostáva nič iné ako držať jazyk za zubami a nič zbytočne nekomentovať."

Mať deti príde vhod
"Naozaj chcete, aby vaše deti vyrastali tak, že ani nevidia svojich rodičov, ktorí neustále pracujú, alebo sa strachujú koľko bude to, alebo ono stáť? Myslíte si, že naozaj potrebujete päť áut a dva alebo tri domy? Sú komerčné lety naozaj tak nepohodlné? Budú vás vaše deti milovať viac, ak im dáte všetko o čo si požiadajú? Nie, to z nich urobí len lenivých nespratníkov. Stačí vám aj jeden luxusnejší automobil s vodičom, jeden dom a úplne bežná dovolenka s rodinou. Skúste žiť tak, aby vás vaše deti milovali a v dospelosti neboli nešťastné."

Nedovoľte, aby vám auto vytváralo váš obraz
"Raz som sa opýtal svojho otca, keď som bol na vysokej škole a jeho kolega kúpil svojmu nadanému synovi na 20. narodeniny mercedes: prečo sa natoľko vyhýbame kupovaniu vecí, ktoré si samozrejme môžeme dovoliť? Jeho odpoveď bola jednoduchá. Len blázon by si kúpil drahé auto v meste, kde nie je na cestách žiadna disciplína. Čoskoro by sa objavili starostí o preliačiny a servis a znepokojenie nad počtom najazdených kilometrov. Preto nedovoľte, aby auto definovalo váš imidž, to váš pozitívny vplyv na ostatné životy by mal takýto obraz vytvárať."

Stavajte sa k veciam správne a vystačí vám to na celý život
"Kľúčom k úspechu je, že musíte byť veľmi dobre znalí niekoľkých vecí, vrátane vášho bohatstva. Ako míňať peniaze múdro, čo dokáže v živote urobiť radosť, a netreba zabúdať ani na plánovanie budúcnosti. Keď budete mať všetko pod kontrolou, a nebudete  míňať bezdôvodne, stačí mať omnoho menej, aby vám to vydržalo na celý život."

Osamelý jazdec
"Stále ste ten najmladší a najnevhodnejšie oblečený jedinec v ktorejkoľvek reštaurácii ktorú navštívite. Môžete dať peniaze rodičom, ktorí už ani nedúfajú, že vám dokážu poradiť ohľadom kariéry. Po tom, čo ste dosiahli viac, než čo dokáže väčšina ľudí vo svojom finančnom živote dosiahnuť už vlastne ani  neviete kam sa ďalej profesionálne posunúť. Budete dôchodcom počas najbližších 50 rokov?"

Otázka, čo vlastne chcete v živote robiť
"Mnoho ľudí poskytuje rady, ktoré by ste mali akceptovať, ak si chcete prácu, ktorú robíte, vychutnať. Ale väčšina rád sa zvyčajne zameriava na jeden typ zamestnania alebo dávajú do pozornosti prácu inú, vďaka ktorej by ste dokázali zarobiť viac peňazí. Čo však v prípade, že peniaze nehrajú žiadnu rolu? Čo by ste naozaj chceli v živote robiť? To je otázka, ktorou sa zoberám už vyše roka."

Súvisiace články

Aktuálne správy