Objem úverov na bývanie dosiahol už takmer 19 mld. eur

Objem poskytnutých úverov na bývanie na Slovensku dosiahol už takmer 19 miliárd eur. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS). V novembri minulého roka totiž banky celkovo poskytli úvery na bývanie v objeme 18,96 miliardy eur. Medzimesačne to predstavuje nárast o 212,6 milióna eur.
Z hľadiska štruktúry poskytnutých úverov dominovali v jedenástom mesiaci minulého roka iné úvery na nehnuteľnosti, ktoré banky poskytli v objeme 11,7 miliardy eur, za nimi nasledovali klasické hypotéky, ktorých objem sa medzimesačne zvýšil o 45,8 milióna eur na 5,08 miliardy eur a úvery zo stavebného sporenia dosiahli v novembri minulého roka objem 2,1 miliardy eur.
Spomedzi finančných domov najväčší podiel na stave poskytnutých úverov na nehnuteľnosti dosiahla ku koncu novembra 2015 Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel predstavoval 27,65 %. Za ňou nasledovali VÚB Banka s 19,2-% podielom a Tatra banka s 13,54-% podielom.
V poskytovaní hypotekárnych úverov viedla zase VÚB Banka s podielom na úrovni 40,38 %, Slovenská sporiteľňa s 21,53-% podielom a Tatra banka s podielom vo výške 17,69 %.
Najvyšší podiel v poskytovaní iných úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa, a to 35,34 %. Za ňou nasledovali Tatra banka a ČSOB Banka.
V poskytovaní úverov stavebného sporenia dlhodobo vedie Prvá stavebná sporiteľňa, ktorej podiel ku koncu júla tohto roka predstavoval 86,07 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy