Keď raz príde veľké rozčarovanie: Zostať miliardárom nie je vôbec jednoduché

, CNBC Foto: thinsktock

V televíznej show "Silicon Valley" sa miliardár technologický investor Russ Hanneman zarazil, keď sa dozvedel, že jeho 10 ciferná suma sa scvrkla na iba 986.000.000 dolárov, čo ho diskvalifikovalo z klubu miliardárov. "Som finančne zničený," vzlyká. "Už viac nie som miliardár už nie. ... som len milionár, to je veľmi zlé, je to celé na prd."

Hannemanova trauma je len veľká komédia, ale ako štúdie ukazujú, náhle vypadnutie z miliardárskeho klubu je prekvapivo celkom bežné.

Podľa novej štúdie UBS a PwC, iba 44 percent svetových miliardárov z roku 1995 si svoj status udžalo až do roku 2014. To znamená, že 56 percentám všetkých miliardárov sa za 20 rokov scvrkol majetok a dostali sa o pár núl nižšie. Je pravda, že mnohých prípadoch zostali boháčmi, ale závery štúdie ukazujú, nakoľko volatilné a pominuteľné je dnešné bohatstvo. A nakoľko veľké bohatstvo úzko súvisí s vývojom na akciových trhoch, meniacimi sa technológiami a rozmarmi globálnej ekonomiky.

"Miliardári sa zmenili na nepoznanie za ostatných 20 rokov," uvádza sa v správe UBS / PwC. "To čiastočne odráža mimoriadny počet novovzniknutých miliardárov … zatiaľ, čo sa ľahko prehliada volatilita veľkého bohatstva."

V skutočnosti, väčšina z miliardárov v roku 2014 boli nováčikovia. Alebo prinajmenšom nový hráči od roku 1995. V roku 1995 bolo 289 miliardárov na svete, ich počet ale do roku 2014 stúpol  na 1347. To dokazuje,  že väčšina dnešných miliardárov sa dostalo k svojmu majetku len nedávno. Z týchto 289 miliardárov z roku 1995, len 126 dokázalo svoj status obhájiť aj v roku 2015. V sedemdesiatich troch prípadoch im situáciu skomplikovali obchodné problémy či krach, v 24 prípadoch zohralo úlohu rodinné zázemie. A samozrejme aj smrť si vzala svoju nevyhnutnú daň: 66  miliardárov z roku 1995 je už mŕtvych.

Podľa štúdie rástla najviac skupina miliardárov pôsobiacich v technológiách. Táto skupina narástla z 10 percent v roku 1995 na 20 percent v roku 2014. Miliardári zo spotrebiteľského segmentu a maloobchodu sú na tom tiež celkom dobre, zastupujú 32 percent z celosvetového počtu miliardárov v roku 2014. Ak sa pozrieme v ktorej krajine je ich najviac, netreba čakať žiadne prekvapenie, sú to Spojené štáty.

Správa tiež poukázala na tri osobnostné rysy, ktoré sú spoločné pre miliardárov podnikateľov, ktorí zbohatli vlastným pričinením. Je to inteligentné riskovanie, "posadnutosť" obchodovaním a odhodlanie. Pokiaľ ide o zdedené bohatstvo, predpokladom pre zachovanie majetku, či rodinného  podniku je podľa správy "potreba nadradenosti manažérskych kompetencií nad rodinnými väzbami." Rovnako uvádza aj to, že "zachovanie silnej identity sa ukázalo ako potrebný predpoklad, ak chcete zostať dlhodobým miliardárom vďaka rodinnej dynastii," a že "silná správa vecí verejných a dobré riadenie finančného rozpočtu rodiny je kľúčovým faktorom pri budovaní trvalého dedičstva."

Napriek tomu, upozorňuje správa, zachovanie si bohatstva miliardára bude ešte o niečo ťažšie v nadchádzajúcich rokoch, vzhľadom k nárastu politickej nevôle na celom svete proti bohatým. "Tieto protiboháčske nálady v politike, rastúce dane a stále prísnejšie globálne predpisy predstavujú najväčšie ohrozenie bohatstva miliardárov", píše sa v správe.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy