Deficit bežného účtu USA vzrástol v 3. štvrťroku na takmer 7-ročné maximum

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Spojených štátov zaznamenal v 3. štvrťroku rast na takmer 7-ročné maximum. Dôvodom bol najmä silný dolár, ktorý negatívne ovplyvnil export, ako aj zisky nadnárodných spoločností. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že schodok bežného účtu platobnej bilancie vzrástol v období od júla do konca septembra medzikvartálne o 11,7 % na 124,1 miliardy USD (114,47 miliardy eur). To je najvyššia hodnota od 4. štvrťroka 2008 a zároveň vyššia, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom schodku na 118 miliárd USD.
Ministerstvo revidovalo smerom nahor aj výsledky za 2. kvartál. Ako uviedlo, za 3-mesačné obdobie do konca júna dosiahol schodok bežného účtu platobnej bilancie 111,1 miliardy USD, zatiaľ čo pôvodný odhad poukazoval na schodok na úrovni 109,7 miliardy USD. Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejší ukazovateľ zahraničného obchodu, nakoľko zahŕňa nielen obchod s tovarom a so službami, ale aj tok investícií medzi krajinami.
Pod prehĺbenie schodku sa veľkou mierou podpísal silný kurz dolára. Za posledného 1,5 roka sa kurz americkej meny oproti menám najväčších obchodných partnerov USA zvýšil o viac než 19 %.
To sa podpísalo na vývoji exportu. Vývoz klesol v 3. kvartáli na 379,9 miliardy USD z 384,7 miliardy USD v predchádzajúcom štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy