Neobývaná miestnosť je len zbytočne drahý vzduch: Ponaučenia, ktoré vám prinesie život v malom byte

, quartz Foto: Roseann Bath;gregkroleski.com

V období od júla 2011 do augusta 2015 som žil v malom podkrovnom byte. Presťahoval som sa tam ešte počas štúdia, neskôr sa v tomto priestore moja rodina rozrástla. Počas tohto obdobia som zozbieral niektoré skúsenosti, z ktorých sa môžu poučiť aj ostatní.

Lekcia číslo 1: Regulácia nájomného má podivuhodné vedľajšie účinky
Tam kde som žil platila prísna politika regulácie nájomného, ​​ktorá zakazuje zvyšovať nájom o viac ako 1 % ročne. Politika, ktorá chce pomôcť mladým rodinám. Do bytu som sa dostal ako starý mládenec, viac než nábytok, zaberali priestor moje surfy a dokonca sa sem zmestilo aj pianino. Potom som sa ale oženil a moja žena sa ku mne nasťahovala. Náš rozpočet sa o niečo zvýšil, ale kúpna sila nám klesla. Mohli by sme zmeniť štvrť, rozhodli sme sa ale zostať. O rok a pol sme privítali nášho prvého syna. V tom čase sa prenájom zvýšil v meste o viac ako 50 %. Boli sme odkázaní na jeden príjem, navyše som niesol na svojich bedrách aj to zvýšenie nájomného. Deti nie sú príliš veľké, nezaberú veľa miesta. Tak som našu posteľ ukryl do skrine a v obývačke sme mali drobca v detskej sedačke.

Kuchyňa bola tá časť bytu, ktorá prešla najdramatickejšou zmenou po tom, čo sa moja žena nasťahovala. Do vtedy bolo jej vybavenie celkom sparťanské, ako väčšina starých mládencov, vystačil som si s objednávkou jedla. Po siedmych mesiacoch po tom, čo sa narodil Hunter, sme zistili, že budeme mať ďalšie dieťa. Mali sme ho v pláne, ale prišlo možno o niečo skôr. Ako tehotenstvo postupovalo, náš najstarší syn začal chodiť. Zistili sme, že zostať v tak malom byte je nemožné. Preskúmali sme všetky možnosti. Problém bol ale v tom, že nájomné sa za ten čas natoľko dvihol, že sme si nemohli dovoliť zostať niekde v priamom susedstve. Vďaka regulácii nájomného, ​​sme si do toho času užívali nízky nájom, ale zároveň sme boli šokovaní, keď sme sa začali obzerať o ďalších možnostiach. Bol to veľmi zvláštny pocit. Zvažovali sme aj presťahovanie sa do štvrti s vyššou mierou kriminality. Nakoniec sme sa rozhodli, že rozhodnutie na nejaký ten čas odložíme. Dúfali sme, že kariérny postup, alebo nové zamestnanie, by tejto veci dokázali výraznejšie pomôcť.

Lekcia číslo 2: Dajte si pozor na zavedené normy
Moja žena a ja sme mali 27, keď sa náš prvý syn narodil. Boli sme podstatne mladší, než je medián v tomto smere, 33 rokov. Neuvedomil som si, aký veľký dopad bude mať naše rozhodnutie priviesť na svet dieťa na naše každodenné životy. Hlavne pokiaľ ide o hľadanie bývania. Jedným z kľúčových kritérií prenajímateľov je samozrejme celkový príjem. Ale žena bola na materskej, čo nám náš spoločný príjem riadne zrazilo. Je to obrovská nevýhoda voči takej dvojici, ktorá hľadá prenájom s dvoma príjmami a bez detí.

Lekcia číslo 3: Dva typy priestorov
Kedykoľvek máte problém s optimalizáciou, musíte si určiť limitujúce faktory. Pri bývaní nájdeme dva veľmi odlišné typy priestorov. S veľkým množstvom úložného priestoru a malým toho obytného. Mnoho ľudí zápasí s priestorom, ich životné minimum je doslova preplnené. Snažia sa riešiť obmedzenia priestoru tým, že sa presťahujú do väčšieho. To je presne to, ako keď sa rieši problém obvodu pása väčšími nohavicami. Priestor, v ktorom sa pohybujete počas bežného dňa je váš obývací priestor. Ak sa tento priestor zaplní na viac ako 5-10 %, nastupuje pocit preplnenia. To bola pre mňa veľmi dôležitá vec, uvedomiť si to. Ak by sme sa postupne nezbavovali zbytočných vecí, cítili by sme sa v byte stiesneno. Bol to neustály boj, aby sme svoj priestor zbytočne nezahlcovali. Pri deťoch to bolo o niečo ťažšie. Snažili sme sa udržať poriadok, aby všetko malo svoje miesto. Na opačnom konci spektra je úložný priestor. Ideálna hustota úložiska je 100 %. Niečo také ale nikdy nedosiahnete, pretože čím hustejšie priestor zastaviate, tým ťažší je prístup k veciam. To je dôvod, prečo sa niektoré knižnice optimalizujú tak, že majú pohyblivé police, kde iba jedna je vždy sprístupnená. Vytváral som nové úložné priestory všade, kde to len bolo možné. Konferenčný stolík sme využívali ako prebaľovací stôl. Navyše bol vyrobený zo starého kufra, kde sa perfektne schovali všetky naše osobné veci. Objednal som si vyššie nohy na gauč, aby sa pod neho zmestili plastové vane, čo nám pridalo zopár kubíkov ľahko prístupného úložného priestoru. Keď si zvážite tieto dva typy priestoru, uvedomíte si, že vaše potreby bývania sú dané súčtom limitov vzdušného obytného priestoru a úložného priestoru. Môžete výrazne znížiť vaše potreby na veľkosť bývania tým, že sa zbavíte niektorého z týchto limitov.

Lekcia číslo 4: Nevyužitá miestnosť – platba za zbytočný vzduch
Premýšľate o skutočných potrebách pre váš životný priestor. Nezabudnite, obytná plocha je zvyčajne len z 10 % obsadená, zvyšok je v miestnosti len vzduch. Vzhľadom k tomu, že jedna osoba môže byť naraz len v jednej miestnosti, a často ľudia nie sú doma vôbec, alebo sú zhromaždení v jednej miestnosti v danom okamihu, väčšina izieb sú prázdne. To je obrovské plytvanie miestom a peniazmi. Ako sa zbaviť zbytočného priestoru? Zvýšením multiúčelnosti priestorov a zvýšením adaptability priestoru. Je v tom kúzlo domácich kutilov, ako znížiť pocit neporiadku a zároveň mať všetko po ruke. Naša obývačka nemusela slúžiť ako televízna miestnosť, pretože sme nemali televízor. To znamenalo, že náš nábytok nemusel brať do úvahy potrebu sedačky, alebo umiestnenie reproduktorov domáceho kina. Ale vráťme sa k počtu izieb. Ako sa naša rodina rozrástla na štyroch ľudí, bolo pre nás nemožné, aby mal každý k dispozícii svoju izbu. To znamenalo prispôsobiť sa potrebám toho druhého v maximálnej miere.  

Lekcia číslo 5: Mať viac, než len miesto na veci
Druhý limit pre bývanie je potreba priestoru na uskladnenie vecí. Ak sa sťahujete z väčšieho do menšieho, máte dve možnosti. Zväčšiť úložný priestor na úkor iného, alebo niektorých vecí sa zbaviť. Nám sa podarilo počas troch rokov vyradiť postupne aspoň jednu tašku vecí mesačne. Vážnejšie sme premýšľali o tom, čo vlastníme a prečo. Začali sme kupovať veci pre isté obdobie života, a predávať ich, keď ich už prestávame potrebovať. Neraz sme sa takýmto spôsobom dopracovali aj k malému zisku. Je ťažké sa zbaviť vecí, keď vám v hlave znie veta, že ich možno jedného dňa budete potrebovať. Nakoniec som pristúpil k nákupu s odkladom. Čiže najskôr som sa zbavil istej veci, než som si kúpil druhú. Vezmime si, že by ste mali platiť nájom za všetky svoje veci. Nakoniec vás bude stáť skladovanie viac, než je radosť z toho, nakoľko si ich dokážete užiť.

Lekcia číslo 6: Spoločné aktíva
"Zdieľaná ekonomika" je dnes celkom módne slovné spojenie. Myšlienka to ale nie je vôbec nová. Uber ju len oprášil a spopularizoval. Dnes už má každý doma knihy, CD, DVD, ale zaberajú zbytočný priestor. Prístup k informáciám bol kedysi komplikovanejší, čo bol dôvod, prečo vlastniť knižnicu. Ale v časoch Internetu máme prístup k väčšiemu množstvu informácií a zábave, než sme schopní kedy skonzumovať. Verejné knižnice sú zadarmo a existuje veľa spôsobov, ako dať do prenájmu veci, ktoré nepotrebujete.

Lekcia číslo 7: Menší byt znamená menej upratovania
Život v garsónke má svoje limity, ale aj svoje výhody, napríklad upratovanie. Máte menej políc, menej prachu a menej vysávania. Aj šanca na neporiadok je nižšia. Ak máte jedinú miestosť, nemôžete ignorovať neporiadok. A nikdy sa vám nič nestratí. Život v malom priestore vás núti k lepšej organizácii. Všetko má svoje pevné miesto, navyše aj keby ste niečo stratili, máte menší priestor na prehľadanie. Vo svete, kde aj čas sú peniaze, znamená ubrať na jednej strane, pridať na strane druhej. Menej času na upratovanie môže znamenať viac času na blízkych.

Lekcia číslo 8: Ohľad a súcit
V malom byte beriete väčší ohľad na ľudí okolo seba. Či už to je vaša rodina, alebo len spolubývajúci, návšteva priateľov, niekto blízky. V malom priestore môže byť bežný deň v poriadku, ale sú chvíle, kedy to všetko spadne ako domino. Jedna vec nevyjde a môže spustiť reťazovú reakciu. Stačia aj úplne bežné situácie, keď potrebujete kvôli práci odísť skôr z domu. To nie je problém, kým ste slobodní, ale ako rodič nikdy nechcete prebudiť spiace dieťa. Ja som dokonca chodil telefonovať do auta. Horšie to je, keď sa začnú kopiť ťažkosti. Keď ste bohatý a vaše auto sa pokazí, zavoláte odťahovku. Ale keď ste chudobný, a prevoz zlyhá, dostávate sa do naozaj zlej situácie. Myslím si, že existuje veľa mylných predstáv o chudobe. Ak sa budeme snažiť navzájom si lepšie porozumieť, pomôže nám to stať sa viac súcitným a starostlivým.

Lekcia číslo 9: Pristávacia dráha
Ak je kopec strmý, je zima a prší a ste unavení, je ťažšie dostať sa na vrchol. Ale čo vás nezabije, to vás posilní. Bývanie v malom byte s jedným alebo dvoma deťmi predstavuje neustálu výzvu. Príliš malý priestor, priveľa hluku a žiadna možnosť byť chvíľu sám. Ale musíte bojovať a na druhý deň sa už cítite byť o niečo silnejší. Prečo je to dôležité? My ľudia máme silnú schopnosť sa prispôsobiť. Ak budeme žiť s istou dávkou luxusu, ľahko si naň zvykneme. Naopak, ak nám peniaze chýbajú, hovoríme o niečom ako je "pristávacia dráha." To v podstate znamená, koľko času dokážeme prežiť bez prichádzajúceho príjmu. Pre mnoho spoločností, je to čas veľmi krátky. Pre mnoho rodín, je to ešte kratšie. Dôvod, prečo si myslím, že je tak dôležité udržať si svoje náklady čo najnižšie, je, že zvýšením úspor sa dostávate k väčšiemu vankúšu rezerv, čo vám dáva viac slobody. Keď máte dlhú pristávaciu dráhu, dokážete robiť rozhodnutia na základe iných dôvodov, nie finančných. Ak sa raz dopracujete k takým úsporám, že sa môžete rozhodnúť skoncovať s prácou, bude to vaša slobodná voľba. Nie každý má takúto šancu..

Lekcia číslo 10: Nezatracujte štartovacie bývanie, pomôže vám otvoriť si oči
Pred niekoľkými mesiacmi sme sa presťahovali. Nakoniec prevládli úplne iné dôvody, len jedným z nich bol obmedzený priestor. Vybrali sme si oblasť, kde sa nám podarilo kúpiť byt oveľa lacnejšie. V našom ponímaní je obrovský. Ani nevieme, čo budeme robiť s takým množstvom miesta navyše. Ale ja som už raz taký, nikdy nebudem schopný veci vnímať rovnakým spôsobom. Moje definície sa razom zmenili. Nemusíte žiť v garsónke, aby ste pochopili to, čo som sa snažil zhrnúť do jednotlivých lekcií. Ale priestor sa často podieľa na vytváraní myšlienok, ktoré posúvajú naše vnímanie. Práve tieto semená myšlienok sa môžu zakoreniť a prerásť do akcií. Moja žena a ja sa na miesta, kde by sme chceli žiť, pozeráme novými očami. Ako by sme chceli rozmýšľať nad budúcnosťou. Životné situácie a naše ciele sú teraz iné. Obete, ktoré budeme musieť priniesť, sú teraz menej náročné, viac zvládnuteľné. Ja osobne budem navždy vďačný za to, že som mohol nadobudnúť vlastnú skúsenosť s prenájmom, ktorý nám pomohol vyformovať cestu, ktorou sme sa nakoniec vybrali.

Autorom je Greg Kroleski.

Súvisiace články

Aktuálne správy