GE predáva lízingovú divíziu v Japonsku skupine Sumitomo Mitsui

Americký priemyselný konglomerát General Electric (GE) predáva svoju divíziu lízingu a komerčných úverov v Japonsku. Divíziu prevezme japonská skupina Sumitomo Mitsui Finance and Leasing približne za 4,8 miliardy USD (4,37 miliardy eur). Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Kontrakt, ktorý spoločnosť GE dnes oznámila, by sa mal dokončiť do apríla budúceho roka. Dohoda je súčasťou stratégie GE sústrediť sa do budúcnosti na priemyselné aktivity, napríklad na výrobu leteckých motorov. Táto stratégia počíta s predajom väčšiny aktív svojej finančnej divízie GE Capital. Jej súčasťou je aj lízingový biznis v Japonsku.
Ako uviedol hovorca GE Capital v Tokiu Akihiro Jošinobu, GE Capital sa týmto krokom takmer úplne stiahne z japonského trhu, kde bude pôsobiť už len prostredníctvom malého spoločného podniku. Kontrakt ešte musia schváliť regulačné úrady.
Naopak, Sumitomo Mitsui, jedna z najväčších japonských lízingových spoločností, expanduje na zahraničné trhy vrátane Číny, oblasti juhovýchodnej Ázie a USA. Kúpa lízingovej divízie GE Capital je jej druhou akvizíciou biznisu americkej spoločnosti v tomto roku po tom, ako za 2,1 miliardy USD kúpila v lete úverovú divíziu GE v Európe.
Najnovšia kúpa umožní japonskej spoločnosti výraznejšie zvýšiť poskytovanie komerčných úverov a lízing automobilov, kancelárskych zariadení a stavebných strojov v čase, keď japonské podniky zvyšujú kapitálové výdavky. Rok 2015 bude patriť k tým úspešným v oblasti akvizícií zo strany japonských spoločností. Podľa agentúry Bloomberg oznámili japonské firmy v tomto roku akvizície na domácom aj zahraničnom trhu celkovo za 167 miliárd USD. To je najvyššia hodnota za posledné tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy