Stavebné opatrenia tretieho balíka môžu priniesť prácu, ale aj korupciu

Štartovacie byty pre mladých, učiteľské byty zadarmo a rekonštrukcie internátov vítajú mestá a obce aj stavebníci najmä preto, že majú podporiť zamestnanosť na Slovensku.

Analytik však upozorňuje, že tieto avizované opatrenia vládnej strany Smer-SD z tretieho sociálneho balíka sú len jednorazovými injekciami, ktoré môžu navyše vytvoriť priestor pre korupciu a klientelizmus.
Strana ohlásila zámer v prípade účasti v budúcej vláde po marcových voľbách postaviť 5000 nájomných bytov pre mladých ľudí v obciach, ktoré budú financované kombináciou štátnej dotácie a lacného úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Zároveň chce dať peniaze na výstavbu 2000 nájomných bytov pre začínajúcich učiteľov formou jednorazovej dotácie.
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) označilo tieto návrhy za dobré. „Štartovacie byty pre mladých ľudí, ako aj byty pre učiteľov, ktorých potrebujeme umiestniť v jednotlivých častiach krajiny, sú pre nás dôležitým nástrojom pre zabezpečenie zamestnanosti, ale aj toho, aby sa mladým ľuďom ľahšie štartovalo do života, zakladali si rodiny,“ uviedol pre TASR jeho výkonný podpredseda Milan Muška. Podstatné podľa neho bude, aby sa opatrenia premietli aj do konkrétnych finančných nástrojov.
Ďalšie prostriedky by chcel dať Smer-SD univerzitám na obnovu priestorov na bývanie pre 10.000 študentov. Všetky tri opatrenia pozitívne hodnotí aj Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS). „My sme za každé oživenie stavebnej výroby, či už je to priamo v rámci výroby stavebných materiálov, alebo dodávky stavebných služieb. Lebo toto je vytváranie priestoru pre stavebné firmy, aby sa ekonomicky rozvíjali, aby zamestnávali a vytvárali nové pracovné miesta,“ zdôvodnil prezident zväzu Zsolt Lukáč.
Ako dodal, práve rekonštrukcie a výstavba bytov si vyžadujú vyššiu manuálnu zručnosť než infraštruktúrne stavby. „Pri infraštruktúre sa preinvestuje podstatne väčší objem prostriedkov, avšak z pohľadu zamestnanosti tam nie je výrazné zvýšenie,“ konštatoval Lukáč s tým, že opatrenia pomôžu najmä remeselníkom, živnostníkom a malým firmám.
Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš však považuje za hlavný problém, že ide o jednorazové injekcie bez náznaku systémového riešenia. „Takým by mohlo byť napríklad zavedenie nárokovateľného príspevku na bývanie pre vybrané skupiny obyvateľstva. Ľudia by sami rozhodli, či tieto peniaze použijú na úhradu nákladov vo vlastnom alebo v nájomnom bývaní,“ priblížil pre TASR.
Nevýhodou jednorazových injekcií je podľa neho tiež to, že treba navrhnúť kritériá, na základe ktorých sa peniaze rozdelia. „Ak by kritériá neboli objektívne a rozdeľovanie by nebolo transparentné, vzniká priestor pre klientelizmus, prípadne aj korupciu,“ domnieva sa Goliaš.
Potrebu obnovy študentských internátov uznáva, nepáči sa mu však zvolený spôsob. „Ak vytvoríme systém, v ktorom štát raz za čas túto obnovu zafinancuje, stratia školy motiváciu investovať do obnovy priebežne z vlastných zdrojov. Efektívnejšie by preto bolo deregulovať ceny za ubytovanie a adresne podporovať bývanie študentov zo sociálne slabšieho prostredia,“ navrhuje šéf INEKO.

Súvisiace články

Aktuálne správy