Koniec hotovosti nahráva zlatu: Negatívne sadzby znevýhodňujú bankové vklady, hľadá sa dlhodobý uchovávateľ hodnoty

, bussinesinsider;Indexologyblog Foto: TASR

Škandinávska monarchia sa stala prvou krajinou na svete, ktorá vydala papierové peniaze. Teraz by mohla byť prvou, ktorá ich úplne zakáže. Väčšina firiem už prestala prijímať hotovosť, bankomaty sú rovnako nezvyčajné ako telefónne automaty. Stále menej bánk už pracuje s hotovosťou.

Švédi celkom nadšene prijali mobilné platby, skenermi sú vybavené dokonca aj novinové stánky a bezdomovci predávajúci časopisy. Ale to nestačí. Výluka hotovosti je riadená centrálnou bankou Švédska. V čisto elektronickom systéme sa z každej finančnej transakcie platí poplatok, ale dôležitejšie je, že sú kontrolovateľné. Navyše ani dane sa nemôžu platiť v hotovosti.

Od júla sa úrokové sadzby vo Švédsku držia v negatívnom pásme, na -0,35 percenta, čo núti majiteľov účtov minúť svoje peniaze, ak nechcú sledovať, ako sa ich uložené peniaze postupne v banke strácajú. Negatívne sadzby nájdeme aj v Dánsku a Švajčiarsku. Výnos 10-ročného švajčiarskeho dlhopisu sa prepadol na -0,40 percenta, čo znamená, že ľudia platia vláde za svoje "investície."

Nick Giambruno, šéfredaktor časopisu International Man Casey Research, považuje negatívne úrokové sadzby v prípade bezhotovostnej spoločnosti za podvod. Jeho pohľad stojí za zváženie. "Ak nemôžete vybrať svoje peniaze, pretože hotovosť neexistuje, máte dve možnosti. Buď sa uspokojíte s s negatívnymi úrokovými sadzbami, alebo svoje peniaze miniete. Nakoniec, to je to, čo naši keynesiánski centrálni plánovači chcú dosiahnuť pomocou negatívnych úrokových sadzieb. Vojna hotovosti vás núti míňať a "stimulovať" ekonomiku. Vojna hotovosti a negatívne úrokové sadzby sú obrovské hrozby pre vaše finančné zabezpečenie. Centrálni plánovači sa zahrávajú s ohňom, a volajú po menovej katastrofe. Finančné súkromie bolo zlikvidované. Banky sú teraz iba neplatení špehovia vlád, a oni vám dokážu zamraziť účet, streliť priamo do srdca, ak im nejaký anonymný byrokrat prikáže, aby tak urobili."

Možno sa vám to zdá, ako by šlo o výpoveď šialenca trpiaceho paranojou. Ale v priebehu rokov sme boli svedkami skorumpovanej, nevyváženej fiškálnej a menovej politiky, ktorá dokázala spôsobiť katastrofu nielen v postkomunistických krajinách na celom svete, kde sa často vlády cítia byť oprávnené obmedziť, ba dokonca aj skonfiškovať majetok svojich občanov.

V roku 2008 znárodnila Argentína približne 30 miliárd dolárov zo súkromných dôchodkových fondov. Pred viac ako dvoma rokmi cyperská vláda vyplienila bankové účty občanov na "opravu" svojich vlastných chýb a zlej správy. Minulý rok Venezuela obmedzila výdavkové limity na kreditných kartách pre dovolenkárov, ktorí navštívia Floridu, na 700 dolárov. Podobné obmedzenia, koľko niekto môže minúť alebo ušetriť, nájdeme v mnohých krajinách, od Talianska cez Rusko až po Uruguaj. Právo ľudí šetriť a voľne držať hotovosť bolo narušené, vidíme to už v troch krajinách, vo Švédsku, Švajčiarsku a Dánsku.

V rovnakom čase sa mnohé politiky pustili cestou jednoduchšieho míňania. Napríklad je už omnoho ľahšie získať kreditnú kartu, než si úspory vkladať na investičný účet.

Takže čo môžeme urobiť, aby sme uchránili naše bohatstvo? Jednou z možností je uloženie jej časti v zlate, čo v porovnaní s košom 24 komodít, sa zdá byť ako celkom dobrý dlhodobý uchovávateľ hodnoty. Americkí spotrebitelia to rozpoznali a využili nižšie nákupné ceny. Americká mincovňa predala 97 000 uncí zlata v podobe mincí, a to medzimesačný nárast až o 185 percent. Podobný nárast záujmu zaznamenalo aj striebro.

Odborníci sa zhodujú, že v žltom kove by mala byť 10 percent portfólia, z čoho 5 percent v akciách a 5 percent v minciach a drahých kovoch. Dopyt po zlate má dva základné piliere. Je to láska a strach. Láska je spojená s tradíciou obdarúvania. Týka sa to hlavne svadieb, Vianoc a čínskeho Nového roka. Naopak strach má čo do činenia s tým, čo dnes vidíme vo Švédsku ale aj inde. Záporné úrokové sadzby a zlé vládne politiky ničia úspory občanov. Pri takýchto scenároch, investori historicky hľadajú útočisko v zlate.

Kedy je teda vhodné nastúpiť do zlata? Asi by bolo ideálne vystihnúť cenové dno. Ale pri pohľade do histórie vidíme, že naposledy trvalo zotavenie z prepadu viac ako 25 rokov. To prakticky znižuje význam identifikácie dna. A potom sú tu ešte faktory, ako oslabovanie Číny, inflácia pod kontrolou, nízke úrokové sadzby a postupná strata postavenia bezpečného prístavu. Väčšina jednotlivých faktorov, ako sú úrokové sadzby, inflácia, dopytu po šperkoch, cena ropy, geopolitický vývoj a samotný dolár, nemôže sama o sebe ovplyvniť cenu zlata, a preto nie je spoľahlivá pri snahe odhadnúť vývoj ceny kovu.

Načasovanie investície do zlata nemá význam. Zlato sa nenakupuje kvôli pravidelným výnosom, ale skôr kvôli ochrane proti poklesu cien ostatných aktív. Osvedčuje sa v časoch vysokej inflácie a funguje ako zabezpečenie v časoch geopolitickej neistoty. Ak niekto hľadá vhodný nástroj diverzifikáciu alebo ochranu investície, zlato je správna voľba.

Ak ste ohľadom zlata optimistickí, prípadne sa chcete poistiť proti tomu, že všetko vo svete pôjde "do hája", zlato nakupujte vo fyzickej podobe.  Lebo ak pôjde všetko do hája, nebude isté ani to, či dokážete investíciu do papierového virtuálneho zlata previesť na peniaze. Majte však na pamäti, že byť optimistický ohľadom zlata znamená byť pesimistický ohľadom všetkého ostatného. Ľudia, ktorí odporúčali zlato na úkor iných investícií, sa v minulosti skôr mýlili, než mali pravdu. Víťazi neboli tí, ktorí predpovedali koniec sveta, ale tí, čo stavili na svetový rast. Stačí malé porovnanie, zlato od roku 1980 zhodnotilo o 129 %, americký akciový index za rovnaké časové obdobie posilnil o 4787 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy