Václav Klaus: Európa smeruje k zákazu bankoviek, hrozí nám obmedzenie slobody

, aktuálne.cz Foto TASR

Hotovosť už bude v Európskej únii čoskoro zakázaná, uviedol bývalý český prezident a ekonóm Václav Klaus počas svojej prednášky na Vysokej škole ekonomickej. Zopakoval tiež, že pumpovanie virtuálnych peňazí do ekonomiky, s ktorým Európska centrálna banka začala tento rok v marci, problémy eurozóny nevyrieši.

Existencia klasických peňazí je podľa Václava Klausa ohrozená, štáty Európskej únie totiž budú chcieť bankovky a mince postupne zrušiť, aby tak získali väčšiu kontrolu nad ľuďmi, varuje Klaus. "Obávam sa, že o nich už dlho hovoriť nebudeme, pretože budú aspoň vo forme hotovostných peňazí v Európskej únii už veľmi skoro zakázané," povedal počas svojej utorkovej prednášky na Vysokej škole ekonomickej v Prahe.

Nedôjde k tomu teda prirodzenou cestou, kedy by tradičné peniaze boli vytlačené inými, v mnohých ohľadoch vhodnejšími platobnými prostriedkami. "Bude to vykonané s úmyslom obmedziť slobodu človeka, ku ktorej voľné, nikým nekontrolované a nikým neevidované používanie peňazí patrí," predpokladá Klaus, ktorého cituje portál aktuálne.cz  Seberafinovanejšie platobné karty totiž nemôžu takú slobodu ľuďom zabezpečiť.

Posun k likvidácii hotovostných peňazí už ekonóm Václav Klaus pozoruje dlhšie. "Vidím nástup krokov tohto typu v tlači, úvahách, argumentoch, ale aj v legislatíve," hovorí a ako príklad uvádza Švédsko či Estónsko, ktoré o zrušení hotovosti dlhodobo diskutujú. "Nie je to tak, že zajtra budú zakázané peniaze. Postupne sa ale likvidujú veľké bankovky, až sa dostaneme k tomu, že už nebudú povolené vôbec," verí Klaus. Politici sa tým podľa neho chcú priblížiť "ideálu centrálne plánovanej sovietskej ekonomiky v dvadsiatych rokoch minulého storočia, podľa ktorého človek nemal možnosť slobodne sa rozhodovať ".

Počas prednášky medzi študentmi ekonómie Klaus pustil aj do kritiky kvantitatívneho uvoľňovania. V rámci tejto operácie Európska centrálna banka už trištvrte roka každý mesiac kupuje dlhopisy za zhruba 60 miliárd eur. Snaží sa tým bojovať s poklesom cien, ktorý podľa centrálnych bankárov môže viesť k nebezpečnej deflačné špirále. "To, že je eurozóna ekonomickou oblasťou, ktorá už najmenej dekádu nevykazuje žiadny ekonomický rast, je známy fenomén. Menová únia sa nepretržite rok čo rok na pomyselnom rebríčku regiónov vo svete prepadá stále nižšie," kritizuje exprezident. "Je nutné, aby sa niečo robilo, ale tlačenie peňazí to nezachráni," dodáva.

Za súčasný nízky rast cien v eurozóne, ktorý v novembri podľa predbežného odhadu Eurostatu predstavoval 0,1 percenta, podľa Klausa rozhodne nemôže malé množstvo peňazí v ekonomike.

Infláciu by podľa neho naštartovalo až odstránenie "periny" regulácie všetkého druhu, rovnako tak sociálnych dávok. "Túto perinu nemôže kvantitatívne uvoľňovanie odstrániť, naopak umožňuje jej ďalšiu existenciu a jej prifukovanie," uvádza Klaus s tým, že takto politici akurát získavajú čas k ďalším neplodným experimentom.

"Chcem vyjadriť svoju pochybnosť, či sa v dnešnej chvíli historicky bezprecedentného ohrozenia kontinentu prostredníctvom Európou tolerovanej, iniciovanej, ak nie organizovanej masovej migrácie máme venovať takým problémom, ako je centrálne bankovníctvo," uviedol Klaus. "Moja odpoveď je áno aj nie. Aj na palube Titanicu sa hralo, tancovalo," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy