Taliansky HDP v treťom kvartáli vzrástol o 0,2 %

Tempo medzikvartálneho posilňovania hospodárstva krajiny sa tak opäť spomalilo, v prvom štvrťroku totiž hrubý domáci produkt vzrástol o 0,4 % a v druhom kvartáli o 0,3 %

Talianska ekonomika v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,2 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny ISTAT, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Odhad medziročného hospodárskeho rastu však ISTAT zredukoval nadol. Podľa nových údajov talianska ekonomika počas júla až septembra oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vzrástlo o 0,8 %. Predbežný údaj naznačoval, že medziročný rast bol na úrovni 0,9 %.

Údaje o raste v treťom štvrťroku potvrdili spomaľovanie tempa medzikvartálneho posilňovania hospodárstva. V prvom štvrťroku totiž ekonomika vzrástla o 0,4 % a v druhom o 0,3 %. Talianska vláda plánuje dosiahnuť za celý rok 2015 posilnenie ekonomiky o 0,9 %, čo si však bude vyžadovať výrazné zrýchlenie v posledných troch mesiacoch roka. Talianske hospodárstvo je pritom už viac ako desaťročie najpomalšie rastúcou ekonomikou eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy