V stredu o potvrdení zvýšenia platov v štátnej a verejnej sfére

Minister zdravotníctva Viliam Čislák by mal na rokovanie kabinetu predložiť návrh, aby vláda zrušila pre rezort úlohu zaviesť novú podmienku na výkon zdravotníckeho povolania, a to preukázanie absolvovania vzdelávacej aktivity v oblasti protikorupčného správania zdravotníckeho pracovníka.

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhoch nariadení, ktorými sa stanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a zvýšené platové tarify štátnych zamestnancov. Navrhované nariadenia vlády vychádzajú z podpísaných kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa v štátnej a verejnej službe na rok 2016. Podľa nich sa platové tarify štátnych zamestnancov od 1. januára budúceho roka zvýšia o 4 % a o rovnaké percento stúpnu aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák by mal na rokovanie kabinetu predložiť návrh, aby vláda zrušila pre rezort úlohu vypracovať návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti s cieľom zaviesť novú podmienku na výkon zdravotníckeho povolania, a to preukázanie absolvovania vzdelávacej aktivity v oblasti protikorupčného správania zdravotníckeho pracovníka. Ide o úlohu, ktorá vyplýva z Akčného plánu na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu. „Podmieňovať výkon zdravotníckeho povolania absolvovaním vzdelávacej aktivity v oblasti protikorupčného správania zdravotníckeho pracovníka nemožno považovať za vecne správne ani systémové riešenie na elimináciu možného korupčného správania pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ uviedlo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy