Grécke prostitútky zlacneli až na dve eurá, niektorým stačí len sendvič

, ČTK Foto: SITA

Šesť rokov ochromujúcej finančnej krízy a úsporných opatrení dohnalo Grékyne späť k najstaršiemu remeslu sveta. Neradostné súperenie na poli prostitúcie tlačí mladé dievčatá a študentky k znižovaniu cien, a niektoré dokonca ponúkajú sexuálne stretnutia iba za niečo na jedenie, píše denník The Times.

"Niektoré ženy to robia za syrový koláč alebo sendvič, ktorý potrebujú, pretože majú hlad," povedal Gregory Lazos, profesor sociológie na aténskej univerzite Panteion, ktorý zhromaždil údaje o viac ako 17 000 sexuálnych pracovníčok poskytujúcich v Grécku svoje služby.

"Iné to robia, aby zaplatili dane alebo účty, kvôli naliehavým výdavkom, alebo aby mali na drogy." Keď kríza začala, bola bežná cena za sex s prostitútkou 50 eur, ale teraz táto cena klesla až na dve eurá za pol hodiny, dodal Lazos, ktorý sa prieskumom sexuálneho priemyslu zaoberal tri roky. Prípadov veľmi nízkych sadzieb za sex zaznamenal asi 400, čo môže byť z hľadiska celého odvetvia marginálny počet, "ale pred vypuknutím krízy tento trend vôbec neexistoval", uviedol Lazos.

Okrem toho sa podľa jeho zistení zdá, že počet tých najzúfalejších žien a najlacnejších prostitútok stúpa. "Najviac znepokojujúca je skutočnosť, že sa nezdá, že by tieto čísla klesali. Namiesto toho rastú vytrvalým a sústavným tempom," povedal Lazos denníku The Times. Pokles cien v Grécku odráža globálny trend klesajúcich platieb za sex, ku ktorému prispieva aj internet.

Prostitúcia v Grécku je legálna, ale len desať z odhadu 525 nevestincov v krajine má licenciu, čo ženie mnoho z odhadovaných miestnych 18 500 prostitútok na ulici alebo do súkromných brlohov neresti.

"Núdza a nutnosť predstavujú faktor v rastúcom počte dievčat, ktoré trvalo alebo príležitostne využívajú sex k zárobkom a grécke ženy teraz predstavujú 80 percent všetkých, kto sa v krajine živí predajom vlastného tela," dodal.

Nové "prírastky" medzi prostitútkami obvykle predstavujú dievčatá vo veku 17 až 20 rokov, čo okrem iného odráža "rastúcu apetít" po mladších ženách, uviedol Lazos.

Minulý mesiac Grécko šokoval prípad nezamestnanej matky, ktorá predávala svoju dvanásťročnú dcéru jednému kňazovi a jednému dôchodcovi. Matka, ktorú miestne médiá prekrstili na "monštrum", bola odsúdená na 33 rokov väzenia a pokute 100 000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy