Ľudia môžu oddnes žiadať štát o príspevok na „zelenú“ domácnosť

Domácnosti môžu od dnešného dňa žiadať o príspevky na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie z európskych a štátnych zdrojov. Vlastníkom rodinných a bytových domov to pomôže pokryť 30 až 50 percent z nákladov na moderné zariadenia. Informoval o tom dnes v Banskej Bystrici predseda vlády Robert Fico, kde spoločne s ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom otvorili prvé konzultačné centrum pre občanov v rámci projektu Zelená domácnostiam.
Premiér zároveň na svojej povestnej tabuli zaškrtol ďalšie splnené opatrenie z druhého vládneho balíka, a to „príspevok pre domácnosti na ekologické zdroje energie“. Označil ho za „jedno z najkrajších, najchutnejších a najmilších opatrení“. Na tabuli mu zostali ešte dve nezaškrtnuté políčka.
Zelená domácnostiam je pilotným národným projektom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry a jeho cieľom je pomôcť ľuďom na Slovensku, aby staré, často neefektívne zariadenia využívajúce fosílne palivá vymenili za kvalitnejšie a modernejšie fungujúce na báze obnoviteľných zdrojov, ktoré neznečisťujú životné prostredie.
Ako premiér zdôraznil, cieľom vlády je nielen to, aby domácnosti mohli požiadať štát o príspevok na kúpu a inštaláciu zariadení, ako fotovoltické panely, solárne, kotly na biomasu, tepelné čerpadlá, teda zariadenia vo výkone do 10 kW. Podľa neho opatrenie podporuje i výrobcov týchto zariadení, šetria sa energie a dochádza k znižovaniu nákladov. Ako tiež pripomenul, investovať do moderných energetických zariadení na výrobu elektriny a tepla je najlepšia investícia s veľkou návratnosťou.
V rámci projektu je nateraz k dispozícii 45 miliónov eur. Spustenie príslušnej webovej stránky ukázalo, že je oň obrovský záujem. „Prihlásilo sa takmer 50.000 ľudí a žiadalo informácie a kontakty. Preto sa dá predpokladať, že tento príspevok nebude postačovať. Sme rozhodnutí zvýšiť ho až na 110-115 miliónov eur, čo by mohlo postačovať,“ konštatoval Fico.
Prvé konzultačné centrum, ktoré dnes otvorili v Banskej Bystrici na Rudlovskej ceste 53, slúži na informovanie občanov, akým spôsobom majú predkladať žiadosti, aby získali od štátu príspevok. Postupne by mali pribudnúť v Bratislave a v Košiciach. Príspevok vo forme poukážky si domácnosti uplatnia u zhotoviteľa pred ukončením inštalácie zariadenia, nemusia tak mať k dispozícii vopred celú sumu.
Záujemcovia nájdu podrobnejšie informácie na www.zelenadomacnostiam.sk. Očakáva sa, že na Slovensku by už v roku 2018 malo byť nainštalovaných viac ako 14.000 systémov na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy