Muži a ženy majú rozdielny prístup k peniazom: Finančné rozhodnutia robte radšej spoločne

, time.com Foto: thinkstock

Muži a ženy čelia rôzny problémom, pokiaľ ide o úspory a investície. Portál Money usporiadal panelovú diskusiu odborníkov, aby zistil, aký vplyv má rod na finančné plánovanie.

Sporenie, investovanie, rozpočet, zarábať a chrániť aktíva sú úlohy finančného riadenia, ktoré ako také nemá rodové začlenenie. Napriek tomu muži a ženy stretávajú s odlišnými problémami, pokiaľ ide o ich peniaze. Muži zvyčajne zarábajú viac, celkový rozdiel v odmeňovaní sa prikláňa na ich stranu, ale ženy majú tendenciu žiť dlhšie a sú tiež viac naklonené dať si pauzu počas budovania kariéry. Štúdie ukazujú, že ženy sa cítia menej znalé a menej isté vo svojich investičných rozhodnutiach. Ak ide o dlhodobé plánovanie, všetky tieto odlišnosti majú rozsiahle finančné dôsledky.

Musia ženy a muži pristupovať k peniazom odlišne?
Nie nevyhnutne, ale muži a ženy sa môžu určite od seba navzájom niečo naučiť. Základy pre sporenie a investície sú rovnaké pre každého, ale existujú obrovské rozdiely medzi pohlaviami vo vedomostiach, temperamente a vzťahu k peniazom. Niektoré veľmi špecifické a jedinečné problémy, ktorým ženy čelia, si môžu vyžadovať iný prístup. Podstatné sú ale ciele, pri investičných rozhodnutiach sa neriadime pohlavím, avšak rozdiely v prístupoch dokážu napríklad pri spoločnom investovaní manželov vytvárať rovnováhu portfólia.

V čom potrebujú najčastejšie poradiť muži a v čom ženy?
Väčšina žien, ktoré sa začnú zaujímať o možnosť investovania sú veľmi zaneprázdnené profesionálky. Nie sú však profesionálni investori. Ak hľadajú možnosti pre investície, potrebujú hlavne v určitých oblastiach dovzdelávať. Často nemajú dostatok formálneho vzdelania v tomto smere a preto sa neraz odvolávajú na to, že chcú len pochopiť kroky bankára, či fondu, aby mali istotu, že robia rozhodnutia v ich prospech. Ženy sú ale všeobecne nespokojné s odpoveďami, ktoré dostávajú od profesionálnych poradcov. Ženy sú väčšinou ochotnejšie pristúpiť na spoluprácu než muži, dávajú prednosť spoločnému rozhodovaniu. Pokiaľ ide o spoločné hospodárenie s peniazmi, muži majú tendenciu hovoriť, "ja" a ženy hovoria, "my." Ženy chcú častejšie mať určitú sumu peňazí výhradne pre seba, v podobe vreckového, za míňanie ktorého sa nemusia nikomu zodpovedať. Muži častejšie uprednostňujú zlúčenie všetkých aktív. Aj v ochote znášať mieru rizika sú výrazné rozdiely. Muži chcú striktne vedieť, koľko peňazí môžu zarobiť na základe svojich investícií. Ženy skôr hovoria o tom, že "ako pohodlne dosiahnuť svoje ciele." Naopak muži "chcem maximalizovať každé jedno euro."

Muži a ženy šetria inak, v čom sú rozdiely?
Niekoľko štúdií ukazuje, že muži sa venujú menej svojim účtom než ženy. Napríklad prieskum Fidelity zistil, že ženy si svedomitejšie odkladajú peniaze na svoje dôchodcovské účty než muži, bez ohľadu na výšku ich platu. Ale nedá sa to posudzovať plošne. Určité finančné zvyky sa odvíjajú napríklad od veku. Kým vo veku dvadsať a tridsať rokov majú muži tendenciu šetriť a neutrácať, ženy v tejto vekovej skupine utrácajú a nešetria. Situácia sa obracia okolo štyridsiatky a päťdesiatky, kedy muži začínajú míňať, a ženy začínajú viac šetriť. Rozdiely medzi pohlaviami sú aj v ukladaní peňazí. Muži sa viac orientujú na akciový trh, nie na dôchodkový účet.

Investičná "hranica dôvery" je iná pre mužov a iná pre ženy, aké z toho vyplývajú dôsledky?
Ak ženám položíte všeobecnú otázku o dôvere, väčšinou sa vyjadria, že nemajú pocit istoty. Ale keď sa dostanete k špecifickým aspektom riadenia peňazí, obraz sa razom zmení. Portál Money uskutočnil vlani prieskum, v ktorom sa iba 28 % žien vyjadrilo, že ich manželia sú lepší vo finančnom plánovaní. Ďalších 41 % uviedlo, že sú na tom rovnako dobre a 31 % uviedlo, že sú v tejto oblasti lepšie ako ich manželia. Mohlo by sa to zdať ako hrubé zovšeobecnenie, ale muži neraz dostanú dobrý investičný tip napríklad na golfovom ihrisku, kým ženy sa nedozvedia nič o výhodnom nákupe podhodnotených akcií u svojej kaderníčky. Ale aj ženy chcú vedieť, ako finančný svet funguje a snažia sa ho pochopiť. Trik je v tom, aby boli finančné úlohy zvládnuteľné. Musia sa zamerať na tri kľúčové ciele, alebo na tri dôležité kroky, nie aby tých cieľov bolo 50.

Pozrime sa na ďalší rozdiel. Investície, ktoré robia muži, v skutočnosti častejšie trpia prehnanosťou. Muži investori majú tendenciu nastúpiť na hojdačku s tým, že si myslia, že dokážu poraziť trh. Takéto sebavedomie vedie k rizikovejšiemu obchodovaniu a následnému stiahnutiu sa z trhu. Neslúži im to ku cti. Ženy sú naopak oveľa konzervatívnejšie než muži, pokiaľ ide o hospodárenie s peniazmi. A to je rovnako vnímané ako negatívum. Štúdia z University of California nazvaná "Boys Will Be Boys," sa pozrela na údaje 35 000 rôznych domácností a zistila, že obchodné rozhodnutia mužov znížili ich výnosy  takmer o jedno percento viac, než rozhodnutia žien. Rozdiel ale nevyplýval z horšieho výberu investícií, ale z toho, že ženy obchodovali menej často, takže v zlých investíciách stratili menej.

Muži aj ženy majú rôzne silné stránky. Preto je lepšie ak v prípade párov spravujú svoje peniaze spoločne. Muži budú chcieť vyššie zisky, preto budú uprednostňovať agresívnejšie postupy, ale konzervatívnosť u žien ich bude tlačiť do blue-chips, orientáciu na neustály rast. A mix týchto dvoch prístupov vytvára lepšie, vyváženejšie portfólio.

Kedy sa rôzne postoje môžu prejaviť ako problém?
Ak sa pozrieme na investície, veľmi konzervatívne portfólio nedokáže generovať dostatočný rast na pokrytie výdavkov napríklad pri odchode do dôchodku. Platí to hlavne v prípade žien, ktoré sú ale spokojné so svojou investičnou stratégiou. Musíte s nimi prebrať niektoré investičné rozhodnutia a konfrontovať ich s ich cieľom a tým, ako ich portfólio vyzerá. Ide tak o kompromis, ak chcete dosiahnuť svoj cieľ, možno musíte byť trochu viac agresívne vo svojom portfóliu. Naopak u mužov musíte neraz zdôrazňovať, že ešte pre nich nenadišiel čas pre agresívnejšie investície. Ak chcú rizikovejšie aktíva, než čo majú v prípade niektorých súkromných kapitálových fondov či iných alternatívnych investícií, budú musieť počkať, až budú mať majetok na inej úrovni. Muži  milujú obchodovanie, ale to je podľa odborníkov iba zovšeobecňovanie. Nájdu sa veľmi sofistikovaní investori tak zo skupiny mužov ako aj žien. Ak sa ale niekto rozhodne skúsiť obchodovanie na vlastnú päsť, mal by takto experimentovať iba s 1 – 2 % z celkového portfólia. Ostatné nechať na expertoch, ktorí za to berú peniaze.
 


A na záver 10 prikázaní slávneho investora Charlesa Ellisa z knihy "Winning the Loser 's Game" ktoré platia rovnako pre ženy ako aj pre mužov:
– Sporte. Investujte do svojej budúcnosti, zabezpečenia a vzdelania detí.
– Nešpekulujte. Ak si za každú cenu chcete na trhu uspokojiť svoje emócie, uvedomte si, že ste stavili na svoju schopnosť prekonať profesionálov.
– Obmedzte sumu, s ktorou hazardujete, na rovnakú, s akou by ste boli ochotní súperiť s profesionálmi v Las Vegas.
– Neinvestujte len kvôli daňovým výhodám.
– Nepovažujte vlastný dom za investíciu. Berte ho ako miesto, kde žijete s rodinou.
– Nikdy neobchodujte s komoditami. Stávky na komodity sú čistá špekulácia na pohyb cien. Nejde o investovanie, pretože tu chýba ekonomická produktivita a pridaná hodnota.
– Majte sa na pozore pred brokermi a predajcami podielových fondov. Môžu to byť milí ľudia, ale ich pracovnou náplňou nie je zarábať peniaze vám, ale sebe.
– Nestávkujte na nové či "zaujímavé" investície. Často sa stáva, že sú len šikovne nastavené tak, aby sa dobre predávali, nie aby drobní investori zarábali na tom, že ich majú.
– Neinvestujte do dlhopisov len kvôli tomu, že ste počuli, že sú konzervatívne a ochránia váš kapitál. Ceny dlhopisov dokážu kolísať rovnako ako ceny akcií, a sú navyše len mizerným zaistením proti najväčšiemu riziku investovania, ktorým je inflácia.
– Spíšte si dlhodobé ciele, ujasnite si dlhodobý investičný program a zostavte si finančný plán.
– Nedôverujte svojim emóciám. Keď pociťujete eufóriu, čakajte, že vám trh čochvíľa uštedrí zopár do tváre.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy