Paríž je bezpečný, tvrdí M.Valls a vyzval turistov, aby sa vrátili

Francúzska metropola Paríž je dva týždne po sérii teroristických útokov pre turistov opäť bezpečná. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie premiéra Manuela Vallsa pre rozhlasovú stanicu Europe 1.
Hlavné mesto krajiny potrebuje príjmy z cestovného ruchu. Valls preto poslal odkaz celému svetu aj obyvateľom Francúzska a vyzval turistov, ktorí zrušili cestu do Paríža: „Príďte do Paríža! Mesto je bezpečné,” vyhlásil. “Utrácajte peniaze, žite, choďte do kina, do divadla. To je náš odkaz a je to aj odpoveď na teroristické útoky.“
Islamskí extrémisti a samovražední atentátnici 13. novembra zaútočili na viaceré miesta v Paríži vrátane koncertnej sály a kaviarní. Pri útokoch zahynulo 130 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia. Francúzska vláda rozmiestnila takmer 10.000 vojakov a policajtov v uliciach Paríža a v jeho okolí a vyhlásila výnimočný stav.
Novembrové úroky s veľkou pravdepodobnosťou poškodili ekonomiku, ale Valls podľa vlastných slov dúfa, že druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny prípadné straty do konca roka dobehne.
“Sledujeme dôsledky útokov. Dúfam, že do konca roka aj vďaka Vianociam získame späť to, čo sme stratili počas uplynulých dvoch týždňov,“ povedal.
Francúzska vláda zatiaľ ponechala svoju prognózu hospodárskeho rastu pre tento rok bez zmeny a naďalej očakáva, že dosiahne 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy