Švajčiarska ekonomika v treťom kvartáli stagnovala

Na švajčiarske firmy naďalej nepriaznivo pôsobil silný švajčiarsky frank

ZÜRICH 1. decembra (SITA, Reuters) – Švajčiarska ekonomika v treťom štvrťroku nenaplnila očakávania analytikov. V medzikvartálnom porovnaní ekonomika stagnovala, kým v druhom štvrťroku vzrástla o 0,2 %. V medziročnom porovnaní hrubý domáci produkt (HDP) klesol o 0,8 %. Analytici počítali s medzikvartálnym rastom na úrovni 0,2 %, medziročne očakávali rast vo výške 0,9 %. Na firmy naďalej nepriaznivo pôsobil silný švajčiarsky frank.

Švajčiarsky frank zostáva približne o 10 % silnejší voči euru ako pred jedenástimi mesiacmi. V januári totiž švajčiarska centrálna banka upustila od dodržiavania stanoveného stropu franku voči euru na úrovni 1,20 CHF/EUR. „Rast HDP brzdil slabý výkon energetického, stavebného a finančného sektora, taktiež aj obchodu,“ uviedlo švajčiarske ministerstvo hospodárstva.

V septembri švajčiarska vláda zvýšila prognózu rastu ekonomiky v roku 2015 na 0,9 %. Vláda však upozornila, že pre rast švajčiarskej ekonomiky je kľúčové, aby pokračovalo zotavovanie eurozóny. V roku 2016 by ekonomika krajiny mala posilniť o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy