Poľsko môže tento rok porušiť rozpočtový limit EÚ

Mierne prekročenie limitu na úrovni 3 % HDP krajine hrozí, ak vláda schváli predbežne dohodnutý kontrakt na dodávku armádnych vrtuľníkov od firmy Airbus, tvrdí poľský minister financií Pawel Szalamacha.

V prípade, ak poľská vláda schváli kúpu armádnych vrtuľníkov od spoločnosti Airbus hrozí, že rozpočtový deficit krajiny tento rok mierne prekročí limit Európskej únie na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyhlásil to v utorok poľský minister financií Pawel Szalamacha. Možnosť, že Európska komisia (EK) v takomto prípade opäť zaradí Poľsko do procedúry nadmerného deficitu nevylúčil, označil ju však za nepravdepodobnú.

Poľsko tento rok vystúpilo z procedúry nadmerného deficitu, do ktorej EK zaraďuje členské štáty s rozpočtovými schodkami prevyšujúcimi 3 % HDP. Návrat do procedúry však krajina riskuje aj vzhľadom na nedostatočný výber daní za bývalej vlády, upozornil Szalamacha.

Na dodávke 50 multifunkčných vrtuľníkov EC-725 Caracal sa v apríli s firmou Airbus Helicopter, ktorá patrí do skupiny Airbus, predbežne dohodol bývalý poľský vládny kabinet. Súčasná vládna strana Právo a spravodlivosť, ktorá má väčšinu v poľskom parlamente, tender spochybňuje a kontrakt v hodnote 3 mld. USD zatiaľ nepodpísala.

(1 EUR = 1,0579 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy