Ochrana pred nízkymi cenami ropy: Arabské fondy zväčšujú investície v Rusku

, Russia & India Report;ekonomicky dennik Foto: SITA

Investičné fondy z Kuvajtu a ďalších arabských krajín, najmä Stredného východu, zvyšujú svoje investície v Rusku. Údajne sa tak chránia pred nízkymi cenami ropy.

Kuvajt prostredníctvom svojich štátnych fondov plánuje investovať 500 miliónov dolárov do ruskej ekonomiky. Za týmto účelom už zástupcovia Kuvajtu podpísali dohodu s ruskými fondmi priamych investícií (RDIF), zvláštnymi fondmi, ktoré v roku 2011 založila ruská vláda s cieľom prilákať zahraničný kapitál do ruských rýchlo sa rozvíjajúcich sektorov ekonomiky. Táto 500milionová investícia zvýši kuvajtské investície v Rusku na dvojnásobok. Prvých 500 miliónov dolárov už kuvajtské fondy v Rusku investovali v roku 2012. O plánovaných investíciách informoval portál Russia & India Report.

Prostredníctvom RDIF už do Ruska prišlo zo Stredného východu viac ako 20 miliárd dolárov, čo podľa hovorcu RDIF žiadny iný ruský subjekt doteraz nedokázal. V Rusku okrem Kuvajtských štátnych fondov investoval aj fond Mubadala zo Spojených arabských emirátov, fond Mumtalakat z Bahrajnu, Katarský holding alebo saudskoarabský Verejný investičný fond.

Záujem krajín Stredného východu o Rusko rastie predovšetkým z dôvodu klesajúcich cien ropy. Štandardné investičné nástroje, ako napríklad akcie západných spoločností, vraj nezabezpečujú dostatočný výnos, a tak sú arabskí investori ochotní investovať do ruských aktív, akceptujúc aj o niečo vyššiu mieru rizika.

Takmer 50 % znehodnotenia ruského rubľa v polovici minulého roka viedlo k výraznému navýšeniu miery návratnosti ruských priemyselných projektov. Počas najbližších 5 až 7 rokov sa vraj takéto investície môžu zhodnotiť o 120 až 130 %.

Arabské fondy sa pri svojich investíciách v Rusku pozerajú aj na svoje strategické záujmy. "V posledných rokoch investovali arabské fondy predovšetkým do infraštruktúrálnych projektov a sektorov, ktoré majú blízko k spracovaniu a preprave ropy," povedal Denis Beljajev, partner najväčšej ruskej právnickej spoločnosti DS Law. Arabskí investori sa zaujímajú o predpovede ruských energetických produktov, na základe ktorých potom upravujú ceny tých svojich.

Arabské fondy z náboženských dôvodov neinvestujú do bankových alebo dlhových nástrojov. Naopak, najväčšie investície smerujú do dopravnej infraštruktúry, stavebníctva, realít a maloobchodu. Najmä investície do infraštruktúry sa môžu vďaka iniciatíve Nová hodvábna cesta ukázať ako veľmi lukratívne. Arabi radi investujú do ruských high-tech projektov.

Arabské fondy začali v Rusku investovať pred 6 rokmi. V roku 2010 založila spoločnosť Gulftainer zo Spojených arabských emirátov fond s kapitálom vo výške 500 miliónov dolárov a cieľom investovať do infraštruktúrálnych projektov v spolupráci so štátnou spoločnosťou Rostec, ktorá sa zaoberá podporou exportu high-tech produkcie. Gulftainer sa stal spoluvlastníkom terminálu v prístave Ust-Luga. Rostec sa stal tiež partnerom developerského holdingu Damaco (tiež SAE), s ktorým spustil fond investícií do realitných projektov v hodnote 300 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy