Počet kontraktov na kúpu domu v USA sa v októbri vrátil k rastu

Po poklese v predchádzajúcich dvoch mesiacoch oznámila americká Národná asociácia realitných maklérov (NAR) za október mierny nárast počtu kontraktov na kúpu domu. Napriek tomu výsledok ekonómov sklamal, nakoľko počítali s výraznejším rastom. Informoval o tom portál RTTNews.
NAR uviedla, že index rozpracovaných predajov domov vzrástol v októbri o 0,2 % na 107,7 bodu z nahor revidovanej hodnoty 107,5 bodu v septembri. Ekonómovia očakávali rast indexu až o 1 %.
Ako uviedol hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun, najvýraznejšie sa pod októbrový výsledok podpísalo viac rozpracovaných predajov domov na severovýchode USA, kde sa ceny nezvyšovali tak prudko a ani počet domov na trhu nebol taký obmedzený ako v iných oblastiach Spojených štátov. Na severovýchode príslušný index vzrástol o 4,5 %. Index sa zvýšil aj na západe, a to o 1,7 %. Naopak, na stredozápade a juhu USA klesol. Na stredozápade to bolo o 1 % a na juhu o 1,7 %.
Rozpracované predaje domov sú indikátorom, ktorý signalizuje vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja ubehnú totiž väčšinou jeden až dva mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy