Rodič samoživiteľ: Deväť rád ako zvládnuť finančne náročný život

, entrepreneur.com Foto: thinkstock

Vychovávať dieťa nie je z finančného hľadiska vôbec jednoduchá úloha. Najmä pre tých, ktorí to robia sólo. Rodič tak nesie ďalšie bremeno, okrem emocionálnych potrieb je sám na to, aby uspokojil aj tie finančné.

Koncom roka a príchodom Vianoc sa záťaž ešte zvyšuje. Pretlak reklamy na drahé darčeky z každej strany útočí na zmysli detí, ale rodič, ktorý plánuje, neraz dokáže prekonať tieto typy problémov. Základom je mať rozpočet a finančný plán, najmä v prípade rodičov samoživiteľov, pretože tí sa musia spoliehať iba sami na seba. Každá vec má ale dve stránky a je len na vás, či to považujete za výhodu, alebo nevýhodu. Nevýhodou je, že musíte robiť všetko. Výhodou ale je, že to všetko môžete robiť sami. Pri pohľade do lepšej budúcnosti je dobré mať plán, ktorý sa skladá z deviatich pevných pilierov.

1. Rozpočet, rozpočet, rozpočet
Ak ste si už prekontrolovali svoje príjmy a výdavky, vytvorte si kategórie pre rôzne druhy výdavkov. Rozpočet, ktorý vás nepsutí míňať viac než zarobíte je účinným nástrojom na znižovanie dlhu. Fixné mesačné náklady sú najdôležitejšie. Medzi ne patrí bývanie, strava, zdravotné poistenie a všetko, čo potrebujete pre každodenný život. Núdzový fond je určený len pre nečakané výdavky, ako sú neočakávané opravy, alebo preklenutie obdobia, ak by ste zostali bez práce. Musíte mať vankúš úspor na šesť až dvanásť mesiacov, pretože sa nemôžete v prípade núdze spoliehať na príjem svojho partnera. Dobre si musíte zvážiť ciele a priority. Aj tie dlhodobé, ako napríklad kedy nastane čas na odchod do dôchodku, nákup nového domova, alebo koľko treba mať usporené, ak chceme aby dieťa študovalo. Nezabudnite odpočítať náklady na prázdniny, či dovolenky a na darčeky k sviatkom a skúste aj tie dostať do prijateľných mantinelov.

2. Choďte svojmu dieťaťu príkladom
Staňte sa vzorom finančnej zodpovednosti pre vaše dieťa, choďte mu dobrým  príkladom. Vzdelávajte ho ohľadom zostavovaní rozpočtu a vysvetliť mu rukolapne rozdiel medzi potrebou a želaním, pokiaľ ide o výdavky. Ak ste samoživiteľ a musíte sa spoliehať výhradne na svoj príjem, je nesmierne dôležité, aby vaše deti pochopili, čo je potrebné pre chod domácnosti a čo potrebujete k tomu, aby ste tieto veci správne naplánovali.

3. Kompromisy
Ak vychováva dieťa iba jeden z rodičov, život je viac o kompromisoch ako inokedy. Určite sa stane, že sa zdržíte napríklad v práci a budete si musieť kúpiť niekde niečo pod zub. Tento náklad bol neplánovaný, takže ste vlastne vymenili čas za peniaze. Niekedy je totiž oveľa dôležitejšie zaplatiť za určité  vymoženosti, aby ste získali lepšiu kvalitu života. To však znamená, že budete musieť škrtať v iných oblastiach svojho rozpočtu.

4. Želania a odmietania
Chce to pevnú vôľu, aby ste odopreli všetky tie želania od potomka, ktoré dokážu úplné rodiny svojim deťom splniť. Nemáte srdce odmietnuť, ale pritom viete, že situácia je značne komplikovaná. Musíte si vytvoriť alter ego. Kým to prvé ja sa stará o dôslednú výchovu dieťaťa, to druhé spravuje jeho finančné prostriedky.

5. Poistite sa
Byť schopný ochrániť svoju rodinu v prípade zdravotného postihnutia by malo mať rovnakou prioritu ako samotný rozpočet a sporenie. Životná poistka dokáže vášmu dieťaťu ponúknuť finančné zabezpečenie v nešťastnom prípade, ak by sa vám niečo prihodilo. Ak vám totiž vypadne jediný príjem, mohlo by to byť zničujúce. Nie je problém nájsť si pre vás čo najvýhodnejšie poistenie, ktoré bude chrániť váš príjem, pre prípad, že by ste ochoreli, alebo museli byť hospitalizovaní. Niektoré pripoistenia môžete považovať za drahé, preto bude lepšie, ak na ne budete myslieť vo  svojom rozpočte čo najskôr.

6. Správa príjmov
Príjem z vysporiadania sa, alebo životnej poistky sa môže zdať ako významná jednorazová injekcia, ale dokážeme ju minúť celkom rýchlo. Musíte si vytvoriť plán ako zarobiť potrebné peniaze na chod života. Najmä ak ste doteraz boli „ženou v domácnosti“. Výživné na dieťa netrvá večne. Podpora skončí keď bude dieťa plnoleté, alebo dokončí štúdium. Ale tento druh podpory môže skončiť aj oveľa skôr, ak platiteľ zomrie alebo stratí prácu. Preto ak môžete, skúste použiť nejakú časť výživného na úspory a považujte ich za peniaze na horšie časy. Rovnako zvážte aj navýšenie sumy výživného, ak sa vášmu expartnerovi  zvyšujú príjmy.

7. Vytvorte si systém podpory
Niečo za niečo. Jeden zo spôsobov, ktorý vám v konečnom dôsledku dokáže ušetriť peniaze. Vytvorte si sieť rodiny a priateľov, ktorí vám budú ochotní pomôcť v prípade núdze. Určite dokážete bártrovým spôsobom oplatiť ich láskavosť. Kým sú deti malé, ich stráženie môže predstavovať obrovská náklady vo vašom rozpočte. Výmenou za niečo iné dokážete tieto náklady zmierniť.

8. Popracujte na svojej kariére
Finančný stres z pracovného života môže byť skľučujúci. Ak ste sa na čas ocitli mimo trhu práce, budete musieť opätovne dokazovať, aké máte zručnosti, vyšperkovať svoj životopis a dať svojej kariére nový impulz. Ak sa potrebujete ďalej vzdelávať, bude to časovo aj finančne nákladné a to aj keby ste našli nákladovo najefektívnejšiu a najbezpečnejšiu voľbu pre vaše deti počas trvania školenia. Keď budete pracovať na scenári lepšieho zárobku, budete sa musieť vyrovnať s tým, že vám zostane menej času pre deti. Ale pomôže vám to finančne, náklady budete zvládať jednoduchšie  a pribudnú aj určité benefity, ktoré dokážu ovplyvniť vašu situáciu v dlhodobom horizonte.

9. Naplánujte si čas
Mnohí si to ani neuvedomujú, nakoľko dôležité je mať kontrolu nad svojím časovým rozvrhom. Flexibilita, ktorá umožňuje pracovať určité hodiny, buď ako práca na zmeny alebo práca z domu, znamená pre každého pracujúceho rodiča, najmä však rodiča samoživiteľa, výhodu, ktorá dokáže úplne zmeniť pravidlá hry.

Súvisiace články

Aktuálne správy