Emisie môžeme zredukovať o ďalších 30 %

S iniciatívou na výrazné redukovanie emisií, reálne až o 30 %, prichádza Združenie pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB). Tentoraz však nejde o úsporu primiešavaním biopaliva do pohonných látok.
„Hľadaním rezerv, kde ešte ušetriť emisie v procese výroby biopalív, sme prišli až k prvovýrobe poľnohospodárskych vstupov. V poľnohospodárskom sektore je veľký priestor na redukovanie skleníkových plynov,“ uviedol Peter Kostík zo ZVVB. V zlepšení manažmentu pôdy, plodín a zvýšení efektívnosti vstupov sa skrýva potenciál na zníženie emisií skleníkových plynov – oxidu uhličitého, oxidov dusíka a amoniaku a celkové zlepšenie emisnej stopy.
Aj predstavitelia Európskeho parlamentu (EP) pred svetovým klimatickým summitom v Paríži vyhlásili, že sektor poľnohospodárstva nemôže ostať mimo zápasu o znižovanie globálneho otepľovania, no budú na to potrebovať pomocnú ruku. Podľa Kostíka cieleným informovaním pestovateľov poľnohospodárskych plodín im chcú ponúknuť možnosť, ako ostať konkurencieschopným v rámci európskeho trhu s komoditami. Mnohé členské štáty vykazujú pri biopalivách práve vďaka zníženiu emisií v prvovýrobe nižší emisný faktor. Konečným efektom bude ďalšie zníženie emisií v samotnej doprave, ktorá je druhým najväčším producentom skleníkových plynov.
K opatreniam, ktoré by pomohli znížiť výslednú emisnú stopu biopalív, patrí napríklad optimalizácia hnojenia vzhľadom na požiadavky pestovaných plodín v priebehu vegetácie, používanie hnojív s nižším emisným koeficientom či zlepšenie logistiky používania poľnohospodárskych mechanizmov na poli, výber vhodných plodín na pestovanie alebo minimalizovanie technológií obrábania pôdy, čo umožní zachytávať organický uhlík v pôde. Zníženie emisií z pestovania plodín na výrobu biopalív môže reálne dosiahnuť až 30 %.
Výrobcovia biopalív chcú na spoluprácu osloviť príslušné ministerstvá životného prostredia i pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru aj vedcov zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, aby spoločne pripravili systém osvety a odporúčaní pre poľnohospodárov. Projekt s pracovným názvom Príspevok poľnohospodárstva k znižovaniu emisií pri výrobe biopalív by sa mal naplno rozbehnúť na budúci rok.
Európska únia (EÚ) podľa oficiálnej správy Európskej komisie (EK) sa na konferencii OSN o zmene klímy, ktorá sa koná v týchto dňoch v Paríži, bude usilovať o dosiahnutie trvalej a dynamickej dohody, ktorá urýchli celosvetový prechod na ekonomiky s nízkymi emisiami odolné voči zmene klímy. Zvýšenie priemernej globálnej teploty sa musí udržať pod úrovňou dva stupne Celzia v porovnaní s úrovňami z predindustriálneho obdobia.
TASR informovalo Združenie pre výrobu a využitie biopalív.

Súvisiace články

Aktuálne správy