Zdravotníctvo využíva EKS naplno, tvorí na ňom pätinu obchodov

Elektronizácia verejného obstarávania prináša jednoduchšiu orientáciu v tom, ako sa uchádzať o zákazky z verejných zdrojov, otvorenie trhu, posilnenie hospodárskej súťaže aj možnosť dôkladnej verejnej kontroly. Zdôraznila to dnes v rámci workshopu Budúcnosť elektronizácie verejného obstarávania v zdravotníctve poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová.
Práve sektor zdravotníctva využíva možnosti Elektronického kontraktačného systému (EKS), ktorý v plnej prevádzke funguje od februára tohto roka, v najširšej možnej miere, zdôraznila. „Rezort zdravotníctva je zastúpený 2 %, čo sa týka počtu verejných obstarávateľov, ale čo sa týka početnosti aj objemov nákupov, robí 20 % obchodov na trhovisku,“ vyčíslila Behrová.
Približne polovica nákupov cez EKS v tomto sektore sa týka priamo zdravotníckej problematiky, asi pätinu tvoria hygienické prostriedky a tretinu kancelárske potreby, priblížil zakladajúci partner a senior analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute (HPI) Tomáš Szalay. Vyčíslil, že pri objeme elektronických nákupov v zdravotníctve 35 miliónov eur tvorí úspora 5 miliónov eur, teda asi 15 %.
„Zatiaľ sa zdá, že tento nástroj prináša riešenia, ktoré sme očakávali. Vidíme vyššiu transparentnosť obstarávania, vidíme ako tie nákupy prebiehajú, prináša to preukázateľnú úsporu nielen peňazí, ale aj času,“ uviedol Szalay na margo doterajšieho fungovania EKS. Pozitívnym signálom je podľa neho to, že cez elektronické trhovisko sa dajú obstarávať aj špecifické zdravotnícke pomôcky, materiál či prístroje.
Behrová avizovala, že miera úspor na trhovisku by mala postupom času klesať. „Budú sa reálne odkrývať ceny a už tie prvé vstupné ceny budú tie, ktoré boli teraz vysúťažené. Postupne tak úspory, ako sú vypočítavané teraz, teda rozdiel medzi prvou a poslednou predloženou ponukou, budú klesať,“ vysvetlila. Nejde však podľa nej o negatívny prvok, ale očakávaný vývoj obchodovania na trhovisku.
„Bude to viesť k tomu, že sa budú vytvárať cenové benchmarky pre množstvo komodít, ktoré sa na trhovisku opakovane obchodujú. Keď dôjde k stagnácii ceny, hovorí to o tom, že to je limitná cena pre nakupovanie. Potom môže dôjsť k zjednodušeniu nakupovania,“ doplnila Behrová.

Súvisiace články

Aktuálne správy