ŽSR opravujú priecestie aj výhybky v Trenčianskej Turnej

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali 30. novembra s opravou železničného priecestia a štyroch výhybiek v železničnej stanici Trenčianska Turná. Výlukové práce potrvajú až do 10. decembra.
Pracovná činnosť je rozdelená do dvoch etáp. V prvej, od 30. novembra do 4. decembra, sa opravujú dve výhybky a zároveň aj železničné priecestie (jedinečné identifikačné číslo SP1908) na trenčianskom zhlaví stanice. V druhej fáze od 7. do 10. decembra sa zrealizuje oprava dvoch výhybiek na bánovskom zhlaví železničnej stanice Trenčianska Turná.
Dôvodom opráv výhybiek je ich celkové opotrebenie. Počas výluk ŽSR celkovo odstránia štyri pôvodné výhybky a prípojné koľajové polia uložené na drevených podvaloch. Po výmene štrkového lôžka už budú osadené výhybky aj prípojné polia na betónových podvaloch.
Na železničnom priecestí dôjde k odstráneniu asfaltových cestných nájazdov a demontáži panelovej konštrukcie priecestia. Po výmene štrkového lôžka a osadení koľaje sa opäť položia a ukotvia priecestné betónové panely. Vyasfaltované budú aj nábehy cestnej komunikácie k priecestnej konštrukcii, aby bol zabezpečený plynulý a bezpečný prechod cez železničné priecestie.
Úplná uzávera priecestia pre cestnú dopravu je odlišná od koľajovej výluky z dôvodu technologického času na vytvrdnutie živičného povrchu. Potrvá od 30. novembra v čase od 8.00 h nepretržite až do 5. decembra do 8.00 h. Obchádzková trasa je pre účastníkov cestnej premávky vyznačená prenosným dopravným značením.
Oprava výhybiek je vykonávaná vlastnými kapacitami a hradená z vlastných zdrojov ŽSR s predpokladanými finančnými nákladmi vo výške 210.000 €.
Počas výlukových prác bude obmedzená železničná osobná doprava medzi železničnými stanicami Trenčín a Mníchova Lehota. Odrieknuté vlaky osobnej dopravy budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou (NAD).
V tarifných bodoch Trenčín, Trenčianska Turná a Mníchova Lehota budú pristavené autobusy NAD pred výpravnými budovami. Náhradná zastávka pre NAD bude zriadená pre železničnú zastávku Trenčín predmestie – zastávka SAD „Trenčín, Električná, predmestie“.
ŽSR prosia cestujúcu verejnosť o trpezlivosť a pochopenie v súvislosti s obmedzeniami v železničnej doprave, ku ktorým dochádza v dôsledku opravných prác a zároveň apelujú na zvýšenú pozornosť pri sledovaní vývesiek a hláseniach staničného rozhlasu v železničných staniciach.Informáciu TASR poskytla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Súvisiace články

Aktuálne správy