Cena elektriny pre domácnosti sa v roku 2016 zníži o 1%, plynu o 3,6%

, TASR Foto: SITA

Cena elektriny pre domácnosti na Slovensku sa v roku 2016 zníži v priemere o vyše 1 % a plyn bude lacnejší o 3,6 %. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

"Priemerná maximálna cena elektriny pre domácnosti poklesne od 1. januára 2016 o viac ako 1 %. V prepočte na peňaženku to znamená, že domácnosť napríklad v tarife D1 ušetrí priemerne 3 eurá, v tarife D2 ušetrí ročne priemerne asi 8 eur a napríklad v tarife D5, čo je sadzba pre vykurovanie, ročne ušetrí priemerne okolo 50 eur," avizoval.

Šéf ÚRSO konštatoval, že cena za dodávku elektriny pre domácnosti za posledné tri roky neustále klesá. Pokles však podľa neho nie je celkom dôsledkom konkurencie na trhu, hoci podmienky na to úrad už dávno vytvoril a počet alternatívnych dodávateľov je dostatočne vysoký. "Pokles cien je de facto výsledkom postupu úradu, ktorý musel reagovať na vývoj na trhoch, pretože regulované subjekty iniciatívne neponúkli odberateľom nižšie ceny, aj keď ceny na trhu klesali," zdôvodnil.

V budúcom roku klesne aj cena za dodávku elektriny pre malé podniky, a to o 1,1 %. Ako Holjenčík upozornil, koncová cena elektriny pre priemysel sa neznižuje, pretože ÚRSO nemá dosah na niektoré poplatky, z ktorých sa skladá. Dôvodom majú byť v niektorých prípadoch nesprávne nastavené zmluvné podmienky s dodávateľmi. "Aj sami podnikatelia zvyšujú tarify za prevádzkovanie systému tým, že mnohí prevádzkujú obnoviteľné zdroje, ktoré podstatnou mierou vplývajú na výšku tejto tarify," uviedol.

Cena za dodávku zemného plynu pre domácnosti sa v budúcom roku podľa Holjenčíka v priemere zníži o 3,6 %. "V tarife D1 ušetrí odberateľ zhruba 1 euro, v tarife D2, to sú odberatelia, ktorí aj pripravujú na plyne teplú vodu, to bude asi 16,5 eura a v tarife D3, to sú odberatelia, ktorí aj vykurujú zemným plynom, to bude ročná úspora okolo 40 eur," opísal. Pre malé podniky v roku 2016 klesne cena dodávky plynu v priemere o 2,88 %.

Z 53 návrhov na určenie ceny tepla schválil ÚRSO do dnešného dňa 25 návrhov so 45 cenami. "Výsledkom cenového konania je, že ročný náklad na priemernú domácnosť zostáva v tomto roku na úrovni 664 eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH), a ten je rovnaký, ako bol v roku 2014," vyčíslil šéf regulačného úradu.

Keďže žiadna z vodárenských spoločností nepožiadala regulátora o zmenu cenového rozhodnutia na rok 2016, vo všetkých tak ceny vody zostávajú rovnaké ako ceny platné pre tento rok. "Maximálna cena za výrobu a dodávku pitnej vody predstavuje zhruba 1,04 eura na kubický meter (m3). Maximálna cena za odvedenie a čistenie odpadovej vody je v priemere 0,958 eura na m3, spolu teda priemerné vodné a stočné pre slovenského odberateľa je 1,998 eura za m3," pripomenul Holjenčík.

Súvisiace články

Aktuálne správy