Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila

Sentiment sa podľa štatistikov v novembri zhoršoval vo všetkých sledovaných odvetviach a aj u spotrebiteľov.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v novembri mierne znížila. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu sa znížil oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,4 bodu na 100,3 bodu. Ako ďalej uvádza Štatistický úrad SR, dôvodom bolo zhoršenie vývoja vo všetkých sledovaných odvetviach i medzi spotrebiteľmi. Aktuálne tak indikátor ekonomického sentimentu zaostáva za hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 3 body a za úrovňou dlhodobého priemeru o 4 body.

 

Indikátor dôvery v priemysle v novembri poklesol oproti októbru o 11 bodov na hodnotu záporných 3,7 bodu, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od augusta 2013. Pokles indikátora nepriaznivo ovplyvnil negatívny vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace. V novembri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 3 body na mínus 1 bod vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 27 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v novembri v porovnaní s októbrom o 1 bod na úroveň 9 bodov a to vplyvom negatívneho hodnotenia očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách v novembri po trojmesačnom raste opäť klesol, jeho hodnota 0,7 bodu sa v porovnaní s októbrom znížila až o 12,6 bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami všetkých troch jeho komponentov s najvýraznejším zhoršením hodnotenia dopytu za posledné tri mesiace.

Spotrebiteľská atmosféra sa v novembri zhoršila. Oproti októbru 2015 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 1,9 bodu na záporných 11,8 bodu v dôsledku zníženia dôvery pri všetkých zložkách, ako očakávaná hospodárska situácia na Slovensku, predpokladaný vývoj finančnej situácie v domácnosti, odhadovaný vývoj nezamestnanosti a v nižšej miere i perspektívy úspor v domácnosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 2 body nepriaznivejší ako v rovnakom období minulého roka, avšak prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy