Vysoké poplatky? Slováci majú široko ďaleko najlacnejšiu platenú televíziu

, Strategy Analytics Foto: SITA

Neustále dvíhanie poplatkov, výmena zastaraných prijímačov, nedostatočná kvalita obrazu, či zvuku. To sú len niektoré príklady nespokojnosti, ktoré v ostatnom čase spomínajú televízny diváci. Ako však vyplynulo zo štúdie spoločnosti Strategy Analytics, Slováci platia za káblovku či satelit najmenej v regióne.

Analýza zahŕňajúca 1700 ponúk plateného televízneho príjmu v 31 krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj napríklad ukázala, že vo všetkých štátoch existujú medzi poskytovateľmi veľké cenové rozdiely u porovnateľných balíčkov. Výsledky ale tiež ukázali, že Slovensko je z pohľadu platených televíznych platforiem najlacnejšia krajina. Cenový priemer najlacnejších ponúk u nás dosahuje 6,77 dolára za mesiac, pričom priemer je okolo 22,50. Vysoký priemer výrazne ovplyvňuje drahý Island a Grécko, či Portugalsko. "Aj v tých najlacnejších ponukách sú pritom k dispozícii programy vo vysokom rozlíšení (HD) alebo možnosť nahrávania, čo ešte posilňuje cenovú rozmanitosť. Tá je naozaj veľká medzi krajinami aj v rámci jednotlivých trhov," hovorí riaditeľ výskumu Halvor Sannaes.

Podľa operátorov sú to práve HD kanály, na ktoré zákazníkov lákajú operátori platenej televízie. Klasické pozemné vysielanie, ktoré je zadarmo, totiž naráža na nedostatok frekvenčného spektra, v ktorom by HD vysielanie mohlo byť šírené. Napriek tomu, sme si vysielanie v takejto kvalite mohli vyskúšať aj cez anténu, napríklad počas hokejových majstrovstiev. Donedávna bolo ešte Slovensko krajinou terestriálneho príjmu. Prechod na digitál ale mnohých donútil prejsť na satelitný vysielanie, ktoré má celoplošné pokrytie. Služby, ktorú za vynaložené peniaze diváci dostávajú, však bola v ostatnom čase niekoľkokrát predmetom kritiky. Napríklad keď Skylink zaviedol, či zvyšoval servisné poplatky. Žiadne masové vypovedanie služby, či sťahovanie zákazníkov medzi poskytovateľmi to však nevyvolalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy