Od budúceho roka sa odstráni diskriminácia vdov a vdovcov

Od budúceho roka sa odstráni diskriminácia vdov a vdovcov pri posudzovaní opätovného vzniku nároku na pozostalostný dôchodok, a to pri tých občanoch, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Sociálnu poisťovňu (SP) táto zmena bude stáť 7,4 milióna eur.
Diskriminácia sa odstráni vďaka prijatej novele zákona o sociálnom poistení, ktorú už schválil parlament. „Považujeme za nevyhnutné vyriešiť situáciu z roku 2004, kedy vtedajší minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) zákonom rozdelil vdovy na dve skupiny a priznal trvalý nárok na vdovský dôchodok iba tým, ktoré ovdoveli po roku 2004,“ skonštatoval pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška.
Vdovské a vdovecké dôchodky sa priznajú najskôr od 1. januára budúceho roka, teda od nadobudnutia účinnosti novej právnej úpravy. „Znamená to, že sa nebudú vyplácať spätne. Suma vdoveckého dôchodku je stanovená zákonom a bude predstavovať 136,50 eura mesačne,“ vysvetlil hovorca SP Peter Višváder.
Suma vdovského dôchodku nie je pevne stanovená. „Pri jej určení sa bude vychádzať zo sumy vdovského dôchodku, ktorá naposledy patrila. Táto suma sa ďalej zvýši podľa osobitných právnych predpisov o zvyšovaní dôchodkov, a to za tie roky, v ktorých by boli splnené podmienky nároku na vdovský dôchodok, avšak dôchodok sa nevyplácal, nakoľko nedošlo k ich splneniu v zákone stanovenej lehote,“ doplnil Višváder. Týmto spôsobom určenia sumy vdovského dôchodku je podľa jeho slov garantované, že suma vdovského dôchodku od 1. januára 2016 bude zodpovedať výške, v ktorej by sa vdovský dôchodok vyplácal, ak by v minulosti neexistovalo časové obmedzenie možnosti splnenia podmienok na nárok na vdovský dôchodok alebo jeho výplatu.
Z celkového počtu 7854 vdov, ktorým zanikol nárok na výplatu vdovského dôchodku, rezort práce predpokladá, že v budúcom roku získa nárok na výplatu vdovského dôchodku 4517 poberateliek. „V priebehu roku 2017 sa počet zvýši na 4932 poberateliek a v priebehu roka 2018 na 5479 poberateliek,“ vyčíslil Stuška.
Výdavky SP na túto zmenu by mali v budúcom roku predstavovať 7,4 milióna eur, v roku 2017 by mali dosiahnuť úroveň 8,4 milióna eur a v roku 2018 by mali byť vo výške 9,3 milióna eur a budú realizované z dôchodkového poistenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy