Vládne nariadenia môžu ohroziť komerčné využitie dronov v logistike

Budúcnosť doručovania tovaru pomocou dronov môže byť ohrozená v dôsledku rastúcich nákladov a snahy Európskej komisie o prísnejšiu reguláciu. Uvádza sa to v aktuálnej správe medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Colliers International.

"V skutočnosti môže využívanie dronov spôsobiť viac problémov ako úžitku. Súvisí to s neustále narastajúcim nájomným a komplikáciami v dôsledku nových nariadení o využívaní vzdušného priestoru," zdôvodnil vedúci oddelenia priemyselných a logistických priestorov spoločnosti pre Európu, Stredný východ a Afriku Tim Davies.
V správe sa konštatuje, že vzhľadom na nárast online predaja je čoraz naliehavejšia potreba zriaďovať lokálne zásobovacie kapacity, z ktorých by sa tovar doručoval spotrebiteľom. Analýza tiež naznačuje, že priemyselným objektom sa v poslednom období darilo viac ako akýmkoľvek iným typom komerčných nehnuteľností.
Pre dopravu v záverečnej fáze dodávky bude podľa poradenskej firmy hlavným určujúcim faktorom výšky nákladov obmedzená ponuka pozemkov v okolí veľkých miest. Príkladom má byť Londýn, kde dostávajú väčšiu politickú podporu iné odvetvia, napríklad bývanie.
Vysoké náklady na budovy predražujú distribúciu tovaru, píše sa ďalej v správe. Za pravdepodobne najväčšiu prekážku pre využitie dronov na logistiku však považuje nariadenia. Európska komisia oznámila minulý rok plány na sprísnenie pravidiel, ktorými sa riadi komerčné využitie dronov v celej Európskej únii. Toto vyhlásenie sa odvoláva na skutočnosť, že prísnejšie pravidlá majú byť prevenciou v oblasti bezpečnosti, súkromia a ochrany údajov.
"Možnosť narušenia súkromia občanov, firiem a verejných inštitúcií na letovej dráhe komerčných dronov, ktoré budú vybavené záznamovým zariadením, vyvolali obavy o národnú bezpečnosť, súkromie a nadmerný hluk," vysvetľuje spoločnosť v analýze. Davies predpokladá, že plány high-tech logistickej revolúcie môže zmariť narastajúca neistota z postavenia komerčných dronov v pravidlách pre využívanie vzdušného priestoru.
Colliers v správe navrhuje, aby sa obchodníci zamerali skôr na lepšie využitie existujúcich spôsobov dodávania tovaru spotrebiteľovi, ako je využitie rýchlo sa rozširujúcej taxi siete Uber alebo odber tovaru v obchodoch.
"Oznámenie o plánoch Amazonu z roku 2013, podľa ktorého by sa v roku 2015 mohli drony využívať na komerčné doručovanie, zvýšilo nádeje na príchod kozmického veku v logistike. Doteraz však tieto nádeje neboli splnené," uzatvára.

Súvisiace články

Aktuálne správy