Grécka opozícia nepodporuje dôchodkovú reformu

Tsipras zvolal stretnutie s predstaviteľmi opozície s cieľom dosiahnuť širší konsenzus. Opozície však odmietla vytvorenie výboru, ktorý by pripravil návrh dôchodkovej reformy

Gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi sa v sobotu nepodarilo zabezpečiť podporu opozície pre náročnú dôchodkovú reformu. Krajina pritom v rámci programu pomoci prisľúbila, že tieto opatrenia predloží do decembra. Ľavicová vláda už zvýšila vek odchodu do dôchodku, zaviedla príspevky dôchodcov do systému zdravotnej starostlivosti a obmedzila predčasný odchod do dôchodku. Výmenou za to krajina získala časť prostriedkov z pomoci od medzinárodných veriteľov.

 

Atény však musia urobiť hlbšie reformy, aby bol dôchodkový systém v krajine životaschopnejší. Súčasťou tejto hlbšej reformy je zlúčenie penzijných fondov do jedného a škrty v doplnkových dôchodkoch.

Tsipras zvolal stretnutie s predstaviteľmi opozície s cieľom dosiahnuť širší konsenzus. Opozícia však odmietla vytvorenie výboru, ktorý by pripravil návrh dôchodkovej reformy. Informoval o tom grécky vládny predstaviteľ. "Opozícia sa nebude správať podľa očakávaní. Odmietli plán dôchodkovej reformy, ktorý predstavil premiér,“ uviedol. "Krajina sa zaviazala k (dodatočným) opatreniam dôchodkovej reformy v hodnote jedného percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda už našla priestor na opatrenia v hodnote 0,6 % HDP a vyzvala politických lídrov na schválenie zvyšných 0,4 %,“ povedal predstaviteľ vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy