Kancelárska trhová aktivita v Bratislave vzrástla o 41 %

Celkový objem transakcií uskutočnených v treťom kvartáli tohto roka na bratislavskom kancelárskom trhu dosiahol 62 650 metrov štvorcových.

Celkový objem transakcií uskutočnených v treťom kvartáli tohto roka na kancelárskom trhu v Bratislave, vrátane renegociácií, dosiahol 62 650 metrov štvorcových. V porovnaní s predošlým štvrťrokom celková trhová lízingová aktivita vrástla o približne 41 %. V treťom kvartáli tohto roku bola aktivita na kancelárskom trhu takmer narovnako rozdelená medzi nové nájmy a obnovenia existujúcich nájomných zmlúv. Nové nájomné zmluvy na kancelárskom trhu priniesli približne 34 tis. metrov štvorcových, čo predstavuje približne 55 % z celkového objemu transakcií. O údajoch informovala spoločnosť JLL.

Z celkového počtu transakcií na kancelárskom trhu v Bratislave bolo 87 % transakcií uskutočnených v Bratislave II a Bratislave III. V druhom bratislavskom obvode boli uzavreté transakcie vo výmere 42 tis. metrov štvorcových. „Realitný sektor zažíva podobné obdobie ako pred krízou. Očakávame dodanie pomerne veľkého množstva nových projektov na trh a bude zaujímavé sledovať, ako sa tieto projekty popasujú s prilákaním nových nájomcov,“ uviedol vedúci oddelenia kancelárskych nehnuteľností JLL Dalibor Suchý.

V treťom kvartáli tohto roka nepribudla na bratislavskom kancelárskom trhu žiadna nová budova, celková plocha kancelárií v Bratislave sa drží na úrovni 1,54 mil. metrov štvorcových. „Nulová dodávka v podstate počas celého roka 2015 odráža trend z roku 2014, kde bez predprenajatých nájomcov takmer žiaden developer nechcel začať s reálnou výstavbou svojho projektu“, uviedla spoločnosť JLL vo svojej tlačovej správe. Miera neobsadenosti kancelárskych priestorov sa mierne znížila z 11,78 % v druhom kvartáli na 11,49 % v treťom štvrťroku tohto roka.

Spoločnosť JLL pôsobí na Slovensku od roku 2006. Venuje sa službám v oblastiach investičného poradenstva, oceňovania nehnuteľností, prieskumu trhu, poradenstva v oblasti prenájmu kancelárskych, retailových a industriálnych priestorov, rezidenčných nehnuteľností, pozemkov, ako aj službám v oblasti projektového manažmentu a správy nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy